Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Започна първото Изложение на производители и занаятчии от община Добричка в Добрич (СНИМКИ)

Фолклорният мотив присъства все повече в нашия бит, споделя хоби производител на носии

Десетки производители и творци представят своята продукция на първото Изложение на производители и занаятчии от община Добричка, организирано от Общината с подкрепата на Фондация “Добруджа – история, култура и традиции”. Изложението продължава до 15:00 часа пред сградата на община Добричка на площад „Цар Борис ІІІ“.

Събитието е своеобразно продължение на ежегодната инициатива “Алея на занаятите и земеделските производители” по време на превърнали се в емблема на Добруджа Фолклорен събор “Песни и танци от слънчева Добруджа”.

С желание да пренесат във времето отколешната красота на българските занаяти и да възродят и съхранят народната традиция, участие вземат производители на мед и пчелни продукти, млечни и месни продукти, плодове, зеленчуци, производители на сладкарски и хлебни изделия, натурални сокове, оцет, олио и др. Занаятчиите ще представят плетива, био свещи, накити от рог, гайди, кавали, елхови играчки, бродерии с шевица и други интересни творби.

Участват и двете профилирани училища на Община Добричка СУ “Никола Вапцаров” с. Карапелит и Обединено училище "Добри Войников" с. Победа с паралелки “Производство на растителни масла, маслови продукти и етерични масла” в Карапелит, “Шлосер” и “Шивач” в Победа.

Кметът на Община Добричка приветства десетките участници и гостите на фестивала. В желание да подкрепи и да даде по-голяма гласност на занаятите пред общността, кметът Соня Георгиева инициира фестивала. Георгиева посочи, че обединяващото между всички от региона е любовта към добруджанската земя и пожела това да е само началото, да има много поводи за срещи с местните производители и занаятчии.

В село Карапелит около 60 ученика, 12 от които предстои да бъдат абитуриенти развиват знанията и уменията си в сферата на земеделието, не просто отглеждането на култури, а превръщането им в готов продукт за консумация, сподели Калоян Димитров, преподавател в СУ “Никола Вапцаров” в с. Карапелит. Интересът към производството на растителни масла, маслови продукти и етерични масла, както и оперирането с продукти от хранително-вкусовата промишленост се засилва.

Пред Про Нюз Добрич Димитров разкри, че любимият и предизвикващ най-сериозен интерес процес е производството на шарлан, което представлява студено-пресовано слънчогледово масло. Масла по принцип могат да се отглеждат от различни маслодайни култури, а за целта в училището са поръчали от чужбина и специална машина.

Други интересни за учениците продукти са брашната, масловите продукти, млечните продукти, всичко им е интересно, стига да го опитат и да го пипнат в ръцете си. След първоначалния опит, много от децата остават в региона и се занимават с преработка на култури. Това се дължи и на усиленото взаимодействие между училището и бизнеса, повечето деца посещават фабрики, създават контакти и след завършването си биват привлечени да работят там.

Събина Стоянова е учител по шлосерство и професионално обучение в Обединено училище "Добри Войников" с. Победа. Десетки ученици се обучават в работилниците на училището с помощна на много специализирано оборудване, машини, имат всичко необходимо за работа по професиите си. Стоянова споделя, че децата посещават много фирми, някои остават да работят там.

С машинна бродерия се занимава Тодорка Иванова, за нея това е хоби, а не професия, обича да дарява своите приятели и семейство с фолклорни мотиви. Тя отчита, че автентичния фолклор набира интерес напоследък, хората танцуват все по-често, уважават традициите и разбира се, вземат за цялото си семейство дрехи, носии и аксесоари с фолклорни мотиви.

Да подариш народна носия не изисква подов, но ако все пак някой търси такъв, Тодорка Иванова споделя, че много хора търсят фолклорния мотив по Коледа и Великден, за лични празници или просто за да зарадват някого в правилния момент.

С музикални поздрави на изложението се изявиха Фолклорен ансамбъл “Здравец” при Народно читалище “Напредък 1942” от с. Дончево с худ. ръководител Гергана Димитрова и Ансамбъл “Добротица” Добрич с гл. худ. ръководител Александър Александров и хореограф Юрий Митев.

Целта на изложението е да се даде възможност на всеки един участник сам да представи продуктите, които произвежда или изработва, да се стимулира и промотира тяхната дейност.

c