Събота, 27 юли 2024

27.07.2024

Последвайте ни

Десетки хиляди хора се очаква да протестират срещу конференция на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" в град Есен

Два месеца преди планираната национална конференция на германската крайнодясна партия „Алтернатива за Германия“ (АзГ) в Есен, градските власти и активисти организират демонстрации срещу партията с десетки хиляди участници, предаде ДПА.
Организаторите очакват над 30 000 демонстранти да се съберат за основното шествие в последната събота на юни. По време на акцията се очаква пред събралите се да говорят изтъкнати политици и бизнесмени.
Различни групи и организации също планират мероприятия по време на уикенда, през който ще се проведе партийната конференция, включително музикален парад.
Полицията се подготвя за широкомащабна операция – особено предвид факта, че през същия уикенд три кръга с общо 16 мача от Европейското първенство по футбол, също ще се играят в провинция Северен Рейн-Вестфалия.
Говорител на полицията каза, че общо десет шествия с около 66 000 участници са заявили мероприятия за последния уикенд на юни. Въпреки че броят на участниците засега е само приблизителен, полицията се подготвя за най-масовите демонстрации в Есен от години.
АзГ е наела залата „Гругахале“ в Есен за своята национална партийна конференция на 29 и 30 юни. Собственикът на залата "Панаир Есен", като наемодател, все още прави опити да се оттегли от договора.
Неотдавна обаче съд се произнесе в полза на АзГ по няколко дела, когато наемодателите искаха да развалят вече сключен договор.

c