Понеделник, 11 декември 2023

11.12.2023

Последвайте ни

Денят на полето край Добрич показва добри примери на диверсификация на стопанствата

Според заместник-министъра на земеделието и храните Таня Георгиева тя е нужна за устойчивост на земеделските производители

За по-добра устойчивост на земеделските производители е нужно прилагане на диверсификация в техните стопанства. Радвам се, че тук виждаме добри примери, тъй като тази практика се насърчаваше през целия програмен период на Общата селскостопанска политика 2014-2020 г. Това каза заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева, която откри селскостопанското изложение „Ден на полето 2023“ в землището на град Добрич, Пети километър. Инициативата се организира за втора поредна година от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, член на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Пред журналисти заместник-министърът обясни, че предстои в съвсем кратък срок публикуването за второ обществено обсъждане на процедурата за  ефективно използване на вода в земеделските стопанства, част от Националния план за възстановяване и устойчивост. Тя уточни, че към момента екипът на МЗХ работи по изчистването на последните бележки по процедурата съвместно с Европейската комисия. Зам.-министър Георгиева добави, че прилагането на мярката е обект на засилен интерес от страна земеделските производители. Заместник-министърът подчерта, че разчита на активност от страна на производителите за предложения и коментари по публикуваните насоки за процедурите по НПВУ.

c