Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

Дело бе заведено във Великобритания срещу природозащитнички, които напръскаха с оранжева боя частни самолети

Дело бе заведено срещу две жени във Великобритания днес, след като те напръскаха с оранжева боя частни самолети на лондонското летище "Станстед", предаде ДПА. 
Инцидентът последва случай от тази седмица, в който протестиращи природозащитници напръскаха с боя със същия цвят мегалитния британски паметник „Стоунхендж“. Сега също са действали активисти от природозащитната група „Просто спрете петрола“ (Just Stop Oil), отбелязва ДПА.
Подсъдими са Дженифър Ковалски, на 28 години от Дъмбартън, и Коул Макдоналд, на 22 години от Брайтън. Те бяха призовани в съда в Челмсфорд, като им бе повдигнато обвинение в престъпно нанасяне на щети, посегателство от висока степен и намеса в национална инфраструктура.
От групата "Просто спрете петрола" казаха, че активистките са навлезли на пистата и са използвали пожарогасители, пълни с оранжева боя.
Двете жени са задържани в четвъртък сутринта заради нахлуване в частен сектор на писта и "причиняване на щети на два самолета".
"Длъжен съм да уверя всеки пътуващ със самолет, както и широката общественост, че ние сме добре подготвени и имаме нужния ресурс за своевременна реакция в случаи от подобен род", каза полицейският инспектор Саймън Анслоу.

c