Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Датската полиция въвежда по-строги мерки в борбата срещу продажбата на хашиш в автономния район Кристиания в Копенхаген

В борбата срещу организирания трафик на хашиш полицията в Копенхаген въвежда т. нар. зона с по-строги санкции за продажбите на наркотици в и около автономния район Кристиания в столицата, предаде ДПА.
Първоначално зоната ще бъде обособена в продължение на шест месеца, започвайки от сряда до 10 юли, съобщиха от полицията в Копенхаген. Целта е да се предотвратят престъпленията и да се осигури безопасността на жителите.
Кристиания или т. нар. Свободен град се създава, когато шепа свободолюбиви и алтернативно мислещи хора се настаняват незаконно в незаетите пространства, където остават да живеят, след като датските военни освобождават казармите в квартал Кристианшавн през 60-те години на миналия век. В крайна сметка районът получава правото да се самоуправлява. 
"С по-строгата наказателна зона правим още една стъпка към окончателното закриване на търговията с хашиш в Кристиания", обясни директорът на полицията Анне Тонес.
Мярката се основава на промяна в закона от началото на годината, означава, наред с друго, че купувачите на наркотици могат да бъдат наказвани със затвор при повторно нарушение в определената наказателна зона. Всеки, който бъде заловен да закупува нелегалния наркотик за първи път, ще бъде глобяван с 4000 датски крони (540 евро) дори да става на въпрос за малки количества хашиш - два пъти по-голяма глоба, отколкото преди.
Кристиания, която вече е на повече от 50 години, е една от водещите туристически дестинации в Копенхаген. През последните години обаче престъпните банди поемат все повече контрола върху бизнеса с наркотици на улица "Пушър" в Свободния град, където хашишът се продава на понякога доста видими места. Това неведнъж е било съпроводено със смъртоносно насилие.
Още през септември датският министър на правосъдието Петер Хумелгор обяви по-строги наказания за трафика и притежанието на наркотици в района на улица "Пушър", отбелязва ДПА.
 
 

c