Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Държавата дължи по около 100 000 лв. на хотелиери от Кранево за настанените бежанци

По около 100 000 лева дължи държавата на хотелиери от Кранево за настанените при тях бежанци от войната в Украйна. Дължимите суми са за изхранване за летните месеци и за част от нощувките през 2022 година, а за първите три месеца на тази година не е платено нищо.  

Допреди два дни не се знаеше кой ще поеме издръжката на украинците след 30 април, когато изтича Програмата за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в България. На заседанието на МС в сряда бе решено срокът на действие на програмата да се удължи до 30 юни при същите условия – държавата отпуска по 15 лв. на човек.

 „Около 100 000 лева ни дължат за миналото лято само за изхранване. Имаше проблем с декларациите, които трябваше да подадем – казваха, че не ги получават, защото имали проблеми с електронната поща. Впоследствие тези декларации започнахме да ги изпращаме по системата за сигурно електронно връчване. През ноември изпратихме всички необходими документи по изхранването, но въпреки това до момента не сме си получили парите“, коментира за Про Нюз Добрич Люцкан Малджиев, управител на комплекс „Добруджа“ в Кранево.

Последно са получени сумите за престой за декември, казват хотелиерите. В комплекс „Добруджа“ в момента има настанени 42 бежанци. Въпреки че в помощта по настоящата държавна програма вече не е включено изхранване, собствениците на хотела ги хранят за тяхна сметка. Отделно вървят други разходи - за вода, ел. енергия. „Много ни е трудно да се подготвяме за новия сезон. Влагаме лични средства и се надяваме, че ще ни изплатят дължимото. Не ни се е налагало да теглим кредити, но ние имаме и друг бизнес и реално пренасочваме средства от него. За колеги, които нямат такава възможност, сигурно е много трудно“, посочи Малджиев.

В х-л „Кристел Парк“ също чакат плащания, там в момента текат ремонти и няма настанени бежанци. Х-л „Фрегата“ също е в ремонт за летния сезон, а бежанците са преместени в друг хотел в Кранево.

Вера Николова, управител на х-л „Фрегата“, казва, че държавата им дължи над 100 000 лв. За първите месеци на тази година не са получавали пари, само през февруари са платени нощувките за ноември и декември 2022 г. Имат да получават средствата за изхранване за месеците юни, юли и август м.г. „Подали сме документите по системата за сигурно електронно връчване и пак не ни  плащат. Освен това почти всички колеги сме орязани за октомври 2022 г. с между 600 и 800 нощувки, които по 15 лева са 10-12 хиляди лева. Без обяснения. Питаме на имейл, не получаваме отговори, няма към кого да се обърнем, комуникацията е нулева. Видели сме се в чудо и не знаем как ще се справяме“, заяви Николова.

Тя обясни, че за да получат помощта от държавата, хотелиерите трябва да изчистят всичките си задължения, като осигуровки, туристически данък и др. „А с какво да платим? Ако не разполагаш с някакви лични средства или не поискаш от някого, просто не можеш да си посрещаш разходите. Ние например имаме няколко неплатени фактури към фирмата за кетъринг. Те казват, че ще почакат, но така ли трябва да е? Енергото не ни чака, ако не платим. Вече е абсурдно положението. Теглихме кредити, защото няма как да се подготвим за новия сезон с ремонти освежаване, наемане на персонал. Казват, че ще платят през май, но колко ще платят?“, тревожи се Николова.

Петър Чобанов е собственик на х-л „ДСК“ Кранево. „За октомври 2022 г. са ни изплатени само 70% от средствата. Всеки месец превеждат по-малко пари и ние не знаем защо“, казва той. Чака от държавата над 100 000 лева. Засега се справят с лични средства и не са теглили кредит, но започват да обмислят и такава стъпка, ако парите не дойдат до средата на май. В хотела има настанени 82 бежанци, някои от които ще работят там. Миналата година през летния сезон Чобанов е ползвал 17 души. 

c