Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Д-р Йордан Петров и граждани на Добрич инспектираха липите в центъра на града

Лесовъдът иска да запазят дърветата, вместо да бъдат отсечени и заменени с нови

Лесовъдът д-р Йордан Петров, заедно с граждани на Добрич обходиха централната градска част, където се планира да бъдат отсечени липи и на тяхно място да бъдат засадени нови дървета.

Той констатира, че по-голямата част от дърветата не следва да бъдат заменяни на база тяхното състояние, понеже дърветата са здрави и имат нормално разлистване. Той смята, че опасенията, че дърветата нарушават подземната инфраструктура не са основателни, ако наистина тя се намира на 3 метра под земята, защото кореновата система на липите е повърхностна.

Лесовъдът е на мнение, че липите, дори и с наранена коренова система, не предполагат инциденти, защото тяхното състояние видимо е добро. Д-р Петров потвърди, че сегашните липи в центъра на града са засадени от него и други озеленители, като са използвани наличните дървета в разсадника на града.

Той си спомня за времената, когато са засадени по 20 000 декара гори годишно и изрази съмнение, дали към днешна дата се засаждат и 25 декара. Д-р Петров е готов да направи обход и с представители на Общината и на проектантския екип, за да коментират състоянието на дърветата.

По време на обхода в центъра на града стана ясно, че гражданите са подготвили подписка от името на Местна гражданска инициатива “Да спасим дърветата от изсичане -”подмяна” Живите дървета в центъра на град Добрич!” Организаторите казаха, че подробности ще обявят идните дни.

На среща с живеещите в централната градска част на Добрич л.арх. Ивелина Радилова посочи, че целта на засаждането на дървета в града е те да подобряват условията за гражданите и жизнената среда, а не “вековни дървета по 100 метра високи и с диаметър от 3 метра”.

От Община Добрич също по-рано обясниха, че оценка на сегашното състояние на дърветата е направена заедно с фотодокументация през 2022 година от фондация "Едно дърво", с участието на ландшафтни архитекти и лесовъд.

c