Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

Д-р Светла Тодорова: Не си представях така предаването на ключа на ПГВМ Добрич

Бившият директор на Ветеринарната гимназия в Добрич представи своя отчет след 19 години, като ръководител на училището

Бившият директор на Професионалната гимназия по ветеринарна медицина в Добрич д-р Светла Тодорова представи пред медии своя отчет за годините, през които е ръководила ПГВМ "Проф. д-р Георги Павлов" и състоянието, в което оставя училището на новия директор Даниела Станкова Георгиева, чийто избор беше съпътстван от серия от протести на училищната общност.

Причините за публичното изявление на д-р Тодорова са две – да информира обществеността какво оставя във Ветеринарната гимназия след 19-годишен труд, както и да изрази позицията си за това какво се случва през последните две седмици.

Тодорова оставя професионалната гимназия с налични  451 389,92 лева по банковите сметки на училището и преходен остатък за 2023 година от 323 727, част от които са от собствени приходи. В активите на училището остава и налична за продажба продукция от собствена земеделска земя във финансово изражение около 150 000 - 180 000 лева приход след реализация.

Средната брутна заплата в училището е една от най-високите в региона. Няма неразплатени задължения.

В собствената учебна база, като регистриран животновъден обект, се отглеждат 42 животни от различни възрастови групи говеда. На училището, регистриран земеделски производител, е предоставена 1249 дка земя от ДПФ. Училището има собствен павилион за закуски със собствен персонал, където учениците от двете земеделски училища в съседство, могат да закусват.

За 19 години като директор на ПГВМ екипа на Тодорова извършва много ремонти. Училището е напълно обновено и модернизирано. Очаква се и скорошно сключване на договор за изграждане на STEM среда в училище на стойност от 182 000 лева. Реализирани са над 37 проекта по различни образователни програми, вкл. по „Еразъм+“.

През последните три години учениците се увеличават ежегодно с 5 до 10%. В момента са 218, като специалностите са три – “Ветеринарен техник”, “Техник-технолог по качеството на храни и напитки” и “Лаборант”.

Д-р Светла Тодорова изказа и своята позиция, за това какво се случва през последните две седмици във Ветеринарната гимназия:

Ще започна с това, че по съвсем различен начин съм си представяла предаването на символичния ключ на гимназията. Надявах се да предам всичко, което съм постигнала като директор на ПГВМ на човек, който милее за ученици, учители, служители, на човек, който познава спецификата на гимназията, знае с колко труд е постигнато всичко, честен и уважаван от всички. Но явно, макар и на толкова години, съм все още човек, който вярва в правдата, гражданското общество, в разума. Повярвайте ми никога не съм си мислила, че някой, който и да е той, ще си създаде такива проблеми, не само сега с избора на Даниела Станкова за директор на ПГВМ, но и в бъдеще. Това да си заложил такава бомба със закъснител – за мен е непонятно. Избраният от РУО кандидат е лице, за  което е доказано, че е фалшифицирало документи и което не познава Ветеринарната гимназия.

Това лице е доказано от съда, че е поправило протоколи за изпити за самостоятелна форма на ученик, отдавна навършил ученическа възраст, за да му бъде издадено Свидетелство за основно образование, и вероятно после - шофьорска книжка. Обърнете внимание – самостоятелна форма – това лице не е ходило в училището в с.Черна, където въпросната г-жа Даниела Станкова Георгиева е била директор, не е изпитвано, не е положило поне малко труд, за да има съответния документ, то просто е намерило "подходящия човек" от образователната ни система. В доказателство на това има констативни протоколи от извършената проверка на РУО, има полицейско разследване, прокурорско решение и съдебно решение на Районен съд Добрич. Съдебното решение на Районен съд Добрич е административно наказание за 1000 лева, затова, че тя се признала за виновна”.

Целият отчет и декларацията на бившият директор на ПГВМ д-р Светла Тодорова можете да прочетете в прикачения файл под статията

c