Петък, 03 май 2024

03.05.2024

Последвайте ни

Д-р Георги Желязков за ремонтите и новата техника в МБАЛ-Добрич. Какво предстои? (ВИДЕО)

Болницата има много добре окомплектовани отделения. Голям е интересът към единствения в Североизточна България кабинет за T.E.C.A.R терапия

За състоянието на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич /МБАЛ/ разговаряме с изпълнителния директор д-р Георги Желязков. Той ръководи болницата от лятото на 2020 година, през 2021 година бе удостоен със званието „Лекар на годината за област Добрич”. Завършил е Медицински университет Варна, специализирал ортопедия и травматология в МБАЛ "Света Анна" и УМБАЛ "Света Марина" в морския град. От 2018 година д-р Желязков е заместник-председател на Районната колегия на Българския лекарски съюз в Добрич.

Нова техника и ремонти в болницата в Добрич

Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич е най-големият медицински комплекс на територията на областта. В него работят 150 лекари, които отговарят за здравето на хиляди жители. За състоянието на болницата и нейното бъдеще разговаряхме д-р Георги Желязков, директор на МБАЛ Добрич.

През 2023 година болницата си поставя амбициозна програма за обновяване на отделенията, като първи приоритет е било Отделението по физикална терапия и рехабилитация. Реализирано е цялостно освежаване на помещения, възстановена е зоната за физическа активност. Закупена е  нова апаратура, изграден е и кабинет за T.E.C.A.R терапия – иновативен метод, единствен в цяла Североизточна България, за лечение на пациенти с остра и хронична болка и дерматологични разкрасяващи процедури.

“Има изключително голям наплив от пациенти, които желаят да се подложат на тази терапия и сме горди, че сме единствената болница в региона с такава терапия”, коментира д-р Желязков.

В Отделението по кардиология първоначално е направен ремонт на цялото отделение, след което е обърнато специално внимание на интензивния сектор с най-тежко болните пациенти, които са под 24-часово наблюдение. Изградени са ВИП стаи, каквито по думите на д-р Желязков трябва да има всяка една модерна болница. Закупени са нови болнични легла за максимален комфорт пациентите.

Болничната аптека също е реновирана, като са осигурени по-добри работни условия за служителите и са решени дългогодишни проблеми с външната изолация. Ремонтирано е и Отделението по анестезиология и интензивно лечение, където не е правен ремонт от десетина години. Промените са в посока осигуряване на по-добри условия за пациенти и служители – подменена е външна и вътрешна дограма, преоборудване на кабинети, ново обзавеждане.

Сред ремонтираните тази година е и Хирургичното отделение с изцяло ремонтиран и обновен септичен сектор. Отделението се е превърнало в едно от най-представителните на болницата с пълна окомплектовка за стандартен септичен сектор. 

Реновирано е и ТЕЛК отделението в сградата на Медицинския център, което не е освежавано повече от десет години. В същата сграда е освежена и клиничната лаборатория. 

В момента е предвиден проект за дългогодишно поетапно обновяване на целия Медицинския център. Вече са направени ортопедични кабинети, манипулационни педиатрични кабинети.

Осъществените проекти са с изцяло собствено финансиране от инвестиционния план за календарната година на болницата.

Проект “Светулка” и обновяването на Педиатрията 

В МБАЛ започна и фондонабираща кампания за проект “Светулка”, чрез който болницата ще се сдобие с изцяло обновено педиатрично отделение. Кампанията е на Фондация “За доброто” и болницата. За реализация на проекта са нужни 500 000 лева, 200 000 лева от които вече са дарени от Фондация “Америка за България”, а 50 000 лева са  от бюджета на лечебното заведение.

Когато бъде осигурено финансирането за реализацията на проекта ще бъде решено и къде ще се помещава Педиатрията, докато трае ремонтът. По план той трябва да приключи до една година. Вече са обявени  и официалните сметки за фондонабиране. 

“Надяваме се хората наистина да бъдат с отворени сърца именно през коледните, новогодишните и след новогодишните празници. Намерението ни е месеците март или април да започнем с проекта”, коментира директорът на МБАЛ Добрич.

Дарители за нова техника и ремонти в болницата в Добрич 

Болницата постоянно обновява своята материална база чрез закупуване и получаване на дарения на важна за лечебното заведение техника.

"Болницата е щастлива, че има много добри хора, които се отзовават на нашите апели”, каза д-р Желязков.

Той посочи, че в МБАЛ има нова апаратура за Неонатологичното отделение, Първо и Второ вътрешни отделения, Отделението по хемодиализа и други. Към настоящия момент МБАЛ Добрич се радва на много добре окомплектовани отделения, което дава възможност на специалистите да работят в комфортна среда по световен стандарт. 

Как болницата в Добрич решава кадровия проблем

Неотдавна бяха избрани поредните специализанти, които да започнат работа в болницата.

Съвсем скоро в МБАЛ окончателно са приети нови шестима специализанти и така общият брой специализиращи лекари става 44. При 150 работещи лекари, означава че 1/3 от лекарите в болницата са млади с което д-р Желязков е безкрайно щастлив като техен ръководител. Той споделя, че една болница с индекс, 1/3 млади лекари спрямо общата бройка работещи лекари е индексът, който гони всяка една европейска болница, за да може да осигури своето бъдеще и развитие. 

С новите попълнения са реализирани изключително дефицитни специалности, като неонатология, неврология, кардиология, кожни болести и ортопедия. Запълнени са всички необходими бройки към настоящия момент за специализанти. 

Екипът на болницата успява да привлече и свой кадър, като специализант по клинична лаборатория.

Наблюдава се и необичаен за страната висок интерес за работа в Педиатрията на МБАЛ. Това се дължи на добрия екип с ръководител д-р Йовчо Йовев и създадените условията, така че младите колеги да се чувстват комфортно на своето работно място

Щетите от бурите за МБАЛ Добрич

Доста паднали дървета и скъсани кабели са нарушили електроподаването в болницата, образували са се и множество токови удари след урагана “Фредерик” и последвалата буря следващата седмица.

От вечерта на 21 ноември проблемите са отстранени, а екипът на ЕРП Север е работил денонощно, докато преустанови аварията. Щетите не са драстични, но е имало риск от по-сериозно развитие на ситуацията, особено на фона на по-големи щети в съседни здания и области около Добрич, посочи д-р Желязков.

Какво предстои

Болницата в Добрич е в етап на подготовка за инвестиция в подобряване на енергийната ефективност на основната сграда. Към този момент МБАЛ е в процес на верифициране на енергиен паспорт. След приключване на този процес може да се премине към варианти за постигане на качествена енергийна ефективност.

Все още не е уточнено по какъв начин ще се постигне, но някои от вариантите са нова система за отопление с фотоволтаици и външна и вътрешна изолация.

c