Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

CNN отрази протестите на фермерите в България и Румъния

Пренасищането с евтино украинско зърно предизвика протести на фермерите, посочва CNN

Фермери в Централна и Източна Европа протестираха тази седмица срещу въздействието на евтиния украински внос на зърно, който подби вътрешните цени и удари продажбите на местните производители.

Протестиращите блокираха движението и граничните контролно-пропускателни пунктове с трактори по границата между Румъния и България, в опит да попречат на украински камиони да влязат в страната им, според местни новинарски издания.

Местните производители твърдят, че не могат да се конкурират с цената на украинското зърно и поискаха компенсация от Европейската комисия.

Украйна, често наричана „житницата на Европа“ поради огромните количества зърно, което произвежда, блокира черноморските си пристанища от Русия след инвазията през февруари 2022 г.

Опасявайки се, че ситуацията „застрашава глобалната продоволствена сигурност“, Европейската комисия създаде това, което нарече „ленти за солидарност“, през май, за да улесни износа.

Комисията също така временно премахна всички мита и квоти върху износа на Украйна, позволявайки на пренасищане с евтино украинско зърно да потече в Европа.

Това е причинило „огромни пазарни изкривявания“ в съседните страни, според европейската фермерска асоциация Copa-Cogeca .

Пека Песонен, генерален секретар на Copa-Cogeca, каза пред CNN, че „ЕС трябва да се справи с тежките последици, които отворените граници и неконтролираният внос на някои селскостопански стоки са причинили на граничещите държави-членки на ЕС“.

„Призоваваме за стабилизиране на обемите на вноса, за да отговарят на капацитета ни на ЕС да абсорбира притока на стоки“, добави той.

Гневът нарасна, след като Европейската комисия обяви проекторешение за удължаване на безмитния и безквотен внос на украинско зърно до юни 2024 г., което накара полския министър на земеделието Хенрик Ковалчик да подаде оставка от поста си в сряда .

В изявлението за оставка на Ковалчик той каза, че полското правителство – заедно с тези на Словакия, Румъния, Унгария и България – са отправили искане до Европейската комисия за „активиране на защитната клауза в областта на безмитния и безквотен внос зърно от Украйна”.

„България е солидарна с Украйна, но се създава местно пренасищане на селскостопанския пазар, защото вместо в експортни коридори нашите страни се превръщат в складове“, каза министърът на земеделието Явор Гечев .

От Националната асоциация на зърнопроизводителите заявиха, че складовете на българските фермери са пълни със застояла продукция. Няма пазар за българско зърно.”

По техни данни 40% от миналогодишната реколта от зърно и слънчоглед остава непродадена.

Румънските фермери също изпитват напрежение. На протестите в Букурещ в петък Лилиана Пирон, изпълнителен директор на Лигата на асоциациите на румънските земеделски производители, каза, че фермерите са „достигнали точка, в която чувстват, че вече не могат да се изправят пред разходите“ на „нелоялната конкуренция“ от Украйна.

„Остават ни по-малко от три месеца до новата реколта и опасността е реална стоките, които ще имаме готови през този сезон, да не могат да бъдат продадени на цени над производствените разходи“, каза Пирон, според RadioFree Europe .

„Ще станем свидетели на верига от фалити на румънски фермери“, добави тя.

В отговор на нарастващите вълнения Европейската комисия миналия месец предложи мерки за подпомагане на стойност 56,3 милиона евро (около 61,3 милиона долара) за български, полски и румънски фермери, „за да компенсира засегнатите фермери за икономическата загуба поради увеличения внос“.

„Прекъсванията в търговията, причинени от руската агресия, не трябва да стават за сметка на фермери от съседни страни“, се казва в изявление на Комисията.

c