Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Бургаският държавен университет "Проф. д-р Асен Златаров" очаква първата си студентка от Мароко, заявила желание да учи "Медицина"

Бургаският държавен университет "Проф. д-р Асен Златаров" очаква първата си студентка от Кралство Мароко, която е заявила желание да учи "Медицина". В момента младата дама учи в Украйна, а от втория семестър ще продължи в България. Тя ще ще се присъедини към англоезичната група бъдещи лекари във висшето училище. Това съобщиха от бургаския университет.
Ректорът на университета проф. д-р Христо Бозов се е срещнал в Мароко със студентката и родителите й, на които разказал за отличните възможности, които дава висшето училище в Бургас. Срещата е била в столицата на Мароко - Рабат, където проф. Бозов е бил в академичната делегеция по време на откриването на "Информационен център за висше образование в България". Там студентката от Мароко е проявила интерес към Бургаския университет. 
Като част от делегацията проф. Бозов се срещна и с Генералния секретар на Министерството на висшето образование, научните изследвания и професионалното обучение в Мароко Мохамед Халфауи, където двете страни успяха да обменят идеи, контакти и да набележат основни цели, по които да вървят. В срещата участваха и директори на дирекции към мароканското министерство. Проф. Бозов проведе среща и с Мохамед Тахири, директор на отдела за висше образование и педагогическо развитие към ресорното министерство.
Това не е първо посещение на проф. Бозов в Кралство Мароко. През миналата година той отново имаше среща с Генералния секретар на Министерството на висшето образование, научните изследвания и професионалното обучение във връзка с двустранно сътрудничество. Тогава представители на Бургаския университет посетиха най-големия университет "Мохамед Пети". 
БТА припомня, че през септември миналата година обучение по специалността "Медицина" в Бургаския държавен университет започнаха 50 студенти от чужбина.

c