Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Британският кралски дворец публикува официалната покана за церемонията по коронацията на Чарлз Трети

Британският кралски дворец публикува официалната покана, изпратена от крал Чарлз Трети и съпругата му кралица Камила за церемонията по коронацията, която ще се състои на 6 май, предадоха световните агенции.
От поканата става ясно, че тържествата ще продължат три дни. Церемонията ще бъде на 6 май в Уестминстърското абатство.
В неделя след нея, тоест на 7 май, населението на страната е поканено да отпразнува коронацията чрез "голям обяд", който ще бъде под формата на улични банкети. Същата вечер ще има и концерт в Уиндзорския замък, западно от Лондон, като на него ще присъстват 10 000 британци, изтеглени на произволен принцип. Засега имената на изпълнителите на концерта остават неизвестни.
В понеделник, на 8 май, който за британците също ще е празничен ден, поданиците на Чарлз Трети са призовани от британското кралство семейство да се включат в благотворителни дейности.
Церемонията по коронацията ще продължи един час. На нея са поканени около 2000 гости. Церемонията ще бъде ръководена от кентърбърийския архиепископ Джъстин Уелби, духовен глава на Англиканската църква. Церемонията ще протече при строги правила, като по време на нея Чарлз ще положи клетва. После кралската двойка ще бъде помазана с миро, произведено и благословено в Йерусалим. Накрая кралят ще получи и кралските отличителни знаци - короната на Свети Едуард и кралския скиптър.
На церемонията ще звучат традиционни изпълнения за подобно събитие, но и чисто нови композиции, една от които специално създадена от Андрю Лойд Уебър. 
След церемонията кралското семейство с процесия ще стигне до Бъкингамския дворец, преди да се появи на балкона и да приветства множеството събрало се на площада пред палата.
Все още не е известен пълният списък с гостите на тържествата. Но се знае, че на самата коронация ще бъдат политическите личности, кралските персони и представителите на гражданското общество във Великобритания. Там ще бъдат и членовете на британското кралско семейство, като вече  стана ясно, че принц Джордж, синът на принц Уилям и Кейт и внук на крал Чарлз Трети, ще има специална роля. 
Вече се знае, че сред специалните гости ще бъдат първата дама на САЩ - Джил Байдън, която ще представлява съпруга си Джо Байдън, принцът на Монако Албер, японският принц Фумихито и съпругата му Кико, които ще представят японското кралско семейство.
Сред гостите има и представители на благотворителни асоциации. Сред тях се откроява и младеж, който е спал в продължение на три години в палатка в градината си, за да събере средства за сиропиталище.
Все още е пълна мистерия дали на всички тези тържества ще присъстват Хари и съпругата му Меган, заедно с двете им деца. Знае се, че двойката е получила покана, но решение не е било обявено. Хари беше в Лондон в края на март за съдебно заседание срещу таблоид, но не се спомена в медиите за никаква евентуална негова среща с кралското семейство.
Според британски медии е имало разговори между кралския дворец и двойката относно тяхната роля или сигурността им във връзка с предстоящите чествания.
Камила, кралицата консорт, която също ще бъде коронясана на 6 май, е държала нейното семейство от първия й брак да бъде включено също в тържествата. Двете й деца Том Паркър Боулс и Лора Лопес ще присъстват на проявите. Специална роля ще бъде отредена и за трите й внучета.
По време на церемонията  по коронацията Камила ще носи короната на кралица Мери, бабата на Елизабет Втора.
 

c