Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

Британски министър сравнява скандала със залаганията в Консервативната партия с "Партигейт", свалил Борис Джонсън

Британският министър на жилищното строителство Майкъл Гоув вчера сравни скандала с измамни залагания от служители на Консервативната партия с "Партигейт", който доведе до оставката на премиера Борис Джонсън през 2022 г., предаде Франс прес.
Няколко кандидати консерватори на законодателните избори на 4 юли са заподозрени, че са залагали незаконно коя ще е датата на изборите, преди тя да бъде обявена на 22 май от премиера Риши Сунак.
„Изглежда, че има правило за тях и правило за нас.... Това е нещото, което потенциално може да причини най-много щети“, каза г-н Гоув в интервю за в „Таймс“. Гоув няма да се кандидатира на предстоящите избори, след като 14 години е бил депутат. „Това беше вредно по време на ерата на „Пратигейт“, вредно е и днес“, добави Гоув.
Премиерът Борис Джонсън подаде оставка през 2022 г. след разкрития, че в резиденцията му на Даунинг стрийт са се провеждали партита в разгара на пандемията от КОВИД-19, когато британците спазваха строги ограничения.
Няколко консервативни кандидати и длъжностни лица са в полезрението на полицията и комисията по хазарта, заподозрени, че са се възползвали от близостта си с Риши Сунак, за да заложат на датата, на която той ще свика изборите.
Политическите залагания от всякакъв вид са разрешени в Обединеното кралство, но тези, които залагат, възползвайки се от вътрешна информация, извършват престъпление.
 „Ако се окаже, че някой е нарушил правилата, той не само трябва да бъде подведен под отговорност, но и да бъде изключен от Консервативната партия“, увери Сунак.
Проучванията предричат, че торите, които са на власт от 14 години, ще претърпят поражение от невиждан досега мащаб.
Гоув обвини замесените в скандала, развихрил се няколко дни преди изборите, че "изсмукват кислорода от кампанията".
„Няколко лица в крайна сметка създават атмосфера, която е невероятно вредна за партията“, добави той и отново сравни аферата със залаганията с „Партигейт“. „Това е лошо както само по себе си, така и разрушително за усилията на всички онези, които в момента се борят усилено за вота на консерваторите.“

c