Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

Британски и френски издания коментират терористичните атаки в руската Република Дагестан

Въоръжени хора убиха най-малко 15 полицаи и един свещеник при атаки в руската република Дагестан, пише в заглавие британският в. "Гардиън".
Терористи откриха огън в два града в руската севернокавказка Република Дагестан, като нападнаха синагога, две православни църкви и полицейски пост и убиха най-малко 15 полицаи и един свещеник, съобщи ръководителят на региона Сергей Меликов.
"Това е ден на трагедия за Дагестан и за цялата страна", казва губернаторът на Дагестан на видеоклип, публикуван рано в тази сутрин в "Телеграм".
В град Дербент въоръжени лица нападнаха синагога, използвана от еврейската общност в предимно мюсюлманския регион. Руската държавна новинарска агенция ТАСС съобщи, че нападателите са стреляли и по две близки православни църкви, като са убили полицай и свещеник.
Публикуваните в социалните медии кадри от Дербент показват група въоръжени мъже, които водят ожесточена престрелка с полицията.  Официални представители съобщиха, че синагогата в Дербент е била подпалена, а на клип от мястото на инцидента се вижда как от сградата, която е включена в списъка на културното наследство на ЮНЕСКО, излизат пламъци.
При друга престрелка, която се е случила едновременно, група въоръжени лица е открила огън по полицията в Махачкала, столицата на Дагестан, разположена на крайбрежието на Каспийско море. По данни на местните власти най-малко един полицай е бил убит, а други шестима са били ранени.
Засега никоя групировка не е поела отговорност за нападенията в размирния регион, отбелязва "Гардиън".
"Знаем кой стои зад организацията на терористичните атаки и каква цел преследва", заяви Меликов, без да разкрие подробности.
Руски държавни медии цитират правоохранителните органи, според които сред нападателите са били двамата синове на ръководителя на Сергокалски район в централен Дагестан, който е бил задържан от следователите.
Меликов заяви, че сред загиналите, освен полицаите, има и няколко цивилни, включително православен свещеник, който е работил в Дербент повече от 40 години.
Шестима от нападателите са били ликвидирани, каза Меликов, макар че ТАСС съобщи за петима убити терористи, цитирайки Националния антитерористичен комитет.
Засега информацията за броя на убитите при терористичните нападения не може да бъде потвърдена по независим път, отбелязва британското издание.
Руският следствен комитет определи инцидентите като терористични атаки и е започнал разследване.
От днес в Дагестан е обявен тридневен траур. Националните знамена ще бъдат спуснати на половина, а всички развлекателни прояви ще бъдат отменени.
През първото десетилетие на този век в Дагестан проникнаха ислямистки бунтовници от съседна Чечения, а руските сили за сигурност прибегнаха до твърди мерки за пресичане на екстремизма в региона, припомня "Гардиън".
През последните години терористичните нападения стават все по-редки, като през 2017 г. Федералната служба за сигурност (ФСС) на Русия заяви, че е победила бунтовниците в региона.
Напоследък обаче Русия преживя серия от ислямистки терористични нападения, което предизвика въпроси дали службите ѝ за сигурност не са били разсеяни от инвазията в Украйна и репресиите срещу антивоенни активисти, посочва "Гардиън".
През март афганистанският клон на "Ислямска държава" (ИД), известен като "Ислямска държава - Хорасан", пое отговорност за масовото убийство в концертна зала в Москва - най-смъртоносната терористична атака от години, при която загинаха 139 души.
Миналата седмица руските специални сили освободиха двама надзиратели и убиха шестима мъже, свързани с ИД, които ги бяха взели за заложници в затвор в южния град Ростов.
В Дагестан станаха и редица антисемитски инциденти. Миналата година тълпа щурмува летището в Махачкала, търсейки еврейски пътници, пристигащи от Израел, припомня британското издание.
Дагестан е руски регион с преобладаващо мюсюлманско население, съседен на Чечения, който също така граничи с Грузия и Азербайджан. Руските власти редовно обявяват там антитерористични операции, посочва в коментар френският в. "Монд".
Целта на вчерашните нападения са били "две православни църкви, синагога и полицейски пост", съобщи Руският антитерористичен комитет, цитиран от агенция РИА Новости. Представители на еврейската общност, включително Руският еврейски конгрес, заявиха обаче, че е била атакувана и втора синагога, посочва "Монд".
Според председателя на Обществения съвет на еврейските общности в Руската федерация Борух Горин са били подпалени синагогите в Дербент и Махачкала. Кадри, заснети от руските медии, показват сграда в пламъци, за която се твърди, че е синагога.
Руският антитерористичен комитет обяви снощи края на "активната фаза" на антитерористичната операция в Дербент и съобщи, че там са убити двама терористи. Органите на реда също така са "ликвидирали четирима терористи в Махачкала", съобщи министерството на вътрешните работи на Дагестан. Следственият комитет на Русия заяви, че е започнал наказателно разследване за "терористични действия", без да дава повече подробности.
Губернаторът на Дагестан Сергей Меликов заяви в "Телеграм", че "неизвестни лица са се опитали да дестабилизират обществото". "Трябва да разберем, че войната идва и в нашите домове. Усещахме я, но днес се сблъскваме с нея", каза той. Той добави, че "активната фаза" на операциите в Дербент и Махачкала "е приключила" и че "шестима бандити са ликвидирани". Властите ще се опитат да открият "всички членове на тези спящи клетки, които са подготвяли (нападенията) и са били подготвяни, включително в чужбина", каза Меликов.
Руският патриарх Кирил каза, че "врагът" се опитва да унищожи "междурелигиозния мир" в Русия. Целта му е да "посее семената на омразата", добави той, без да уточни кого има предвид.
 
 
 

c