Петък, 17 май 2024

17.05.2024

Последвайте ни

Британски депутат се отказва от участие в изборите след заплахи и нападение, отправени от ислямисти

Британският депутат Майк Фриър, представляващ избирателен район с голяма еврейска общност, обяви, че няма да се кандидатира за преизбиране след заплахи от ислямистка група и подпалване на офиса му, предаде Франс прес.
Решението му беше обявено в момент, когато броят на антисемитските инциденти във Великобритания нарасна рязко след нападението на "Хамас" на израелска територия на 7 октомври миналата година и последвалата го война в Газа. 63-годишният депутат не е еврейско вероизповедание, но представлява избирателния район Финчли и Голдърс Грийн в северната част на Лондон, който е един от районите с най-голям брой евреи в страната. 
Писмото на Фриър беше изпратено до избирателите му в неделя, а Консервативната партия го оповести късно снощи от Консервативната партия. Депутатът, който запазваше поста си от 2010 г., заяви, че е получил заплахи от групата "Мюсюлмани срещу кръстоносните походи", която е забранена от британското правителство и класифицирана като терористична организация. Подпалването на офиса му в края на декември е било "последната капка", уточни той.
Заплахите и нападението, заедно с убийството на депутата от Консервативната партия Дейвид Амес през 2021 г., са причинили "непоносим стрес" за съпругата, семейството и роднините му, пише той. 
"Когато съпругата и семейството ти се притесняват дали ще се прибереш вечерта, трябва да го приемеш сериозно", казва той в интервю за в. "Дейли мейл".
Според британски медии убиецът на Дейвид Амес, член на джихадистката групировка "Ислямска държава", е казал, че преди това е посетил и офиса на Майк Фриър, но той не бил там.
През 2016 г. депутатката от Лейбъристката партия Джо Кокс беше убита от неонацистки активист преди референдума за Брекзит. През 2010 г. лейбъристкият депутат Стивън Тимс беше тежко ранен при нападение с нож, извършено от ислямски екстремист по време на среща с избиратели.
Майк Фриър вече беше посочил, че носи защитна жилетка при срещи с обществеността.
Председателят на Камарата на общините Линдзи Хойл обеща по-добра защита за депутатите. "Всички ние получаваме смъртни заплахи. Но Майк наистина се е превърнал в мишена", заяви той днес пред Ай Ти Ви.

c