Петък, 17 май 2024

17.05.2024

Последвайте ни

Британската организация за морски търговски операции съобщи за експлозия близо до кораб на запад от йеменския град Ходейда

Британската организация за морски търговски операции (UKMTO) каза, че е получила информация за експлозия близо до кораб западно от йеменския град Ходейда, предаде Ройтерс. 
UKMTO заяви, че плавателният съд и екипажът са в безопасност, а ударът е бил нанесен от дясната страна на кораба, идентифициран като "Кои". Жители казаха, че хусите са изстреляли ракета от лагер в контролирания от хусите град Иб в Централен Йемен към морето. Търговският кораб е плавал под флага на Либерия, заяви американски представител от областта на отбраната, цитиран от Асошиейтед прес.
За момента хусите не са поели отговорност за атаката. Частната компания за сигурност "Амбри" съобщи снощи, че кораб е бил поразен от ракета югозападно от Аден, Йемен, близо до протока Баб ел Мандеб между Червено море и Аденския залив. 
През последните няколко седмици подкрепяните от Иран хуси, които управляват най-населените райони на Йемен, направиха серия от нападения с дронове камикадзе и ракети срещу търговски кораби в Червено море и Аденския залив, като по думите им това е отговор на израелската военна операция в Газа, както и знак на солидарност с палестинците. 
Кампанията на хусите попречи на международните доставки. САЩ и Великобритания нанесоха удари срещу цели на хусите в Йемен и върнаха милицията в списъка си с "терористични групировки".

c