Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Боливийски официални представители казаха, че са били задържани още четирима заподозрени във връзка с неуспешния опит за преврат

Властите в Боливия снощи обявиха, че са били арестувани още четирима военни във връзка с осуетения преврат срещу правителството на президента Луис Арсе и по този начин разшириха обхвата на делото по случая, който шокира южноамериканската страна, предаде Асошиейтед прес.
Високопоставеният член на кабинета Едуардо дел Кастийо заяви на пресконференция, че сред новозадържаните са шофьорът на танка, който в сряда многократно се вряза във вратата на правителствената централа, както и бивш капитан от пехотата, обвинен в даване на заповеди на войниците, които щурмуваха централния площад "Мурильо" в столицата.
Общият брой на арестуваните е 21 души, включително генерал Хуан Хосе Сунига, който бе начело на неуспешния опит за преврат.
Около 200 военни са участвали в опита за преврат, заяви в четвъртък посланикът на Боливия в Организацията на американските държави.
"Тези хора наредиха да се унищожи боливийското наследство", заяви Дел Кастийо.
Арестуваният в сряда Сунига, който е главнокомандващ на боливийската армия, твърди, без да представя доказателства, че Арсе му е наредил да извърши бунта.
Сунига твърди, че превземането на властта е било постановка, целяща повишаване на спадащата популярност на Арсе, който се опитва да се справи с отслабващата икономика на страната, задълбочаващите се политически разногласия и кипящото обществено недоволство. Арсе категорично отхвърля тези обвинения.

c