Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Близо 50 училища от страната демонстрират умения в сферата на туризма в к.к. „Албена“

Повече от 180 възпитаници на рекордните 48 учебни заведения от цяла България демонстрират своите знания и умения в сферата на туризма, ресторантьорството и сладкарството на Националното състезание по професии, което бе открито днес в курортен комплекс „Албена“.

Учениците се конкурират в шест категории – „Най-добър млад готвач“, „Най-добър млад сервитьор“, „Най-добър млад хлебар-сладкар“, „Най-добър млад барман“, „Най-добър млад хотелиер“ и „Най-добър млад аниматор“. Те ще бъдат оценени от съответния брой комисии, състоящи се от общо над 25 експерти. За най-добрите млади професионалисти са предвидени предметни награди – договори за работа, стипендии за обучение и ваучери за аквапарка в „Албена“.

Надпреварата се организира от Министерството на образованието и науката (МОН), съвместно с Асоциацията на училищата по хотелиерство и ресторантьорство в България (АУХРБ), а неин домакин е Професионалната гимназия по туризъм „Пейо К. Яворов“ в Добрич.

Специални гости на откриването бяха служебният министър на туризма Илин Димитров, Весела Караянева – гл. експерт от дирекция „Професионално образование и обучение“ на МОН, Светлана Василева – началник на Регионалното управление на образованието (РУО) в Добрич, Калоян Койчев – ст. експерт „Професионално образование“ в РУО – Добрич, Малинка Маринова – председател на АУХРБ, Георги Щерев – председател на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

В края на откриването Илин Димитров подари на Малинка Маринова символичен златен ритон и ѝ връчи Грамота за налагане на висок стандарт и модернизация на системите за образование и квалификация на кадри в сферата на туризма и съпричастност към инициативата за позициониране и популяризиране на бранд България.

c