Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Блинкън се срещна с палестинския лидер Абас на окупирания Западен бряг

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън се срещна днес с палестинския президент Махмуд Абас на окупирания от Израел Западен бряг. Срещата се проведе, след като Блинкън разговаря с израелските лидери, които той призова да предложат пътна карта за основаване на палестинска държава, предаде Ройтерс. 
Блинкън премина през израелските гранични пунктове, за да стигне до фактическата столица на Палестинската автономия - град Рамала, съобщиха репортери, придружаващи американския първи дипломат. 
Блинкън ще обсъди с Абас отговорността, която има Палестинската автономна власт да се реформира и да подобри управлението си, заяви държавният секретар вчера вечерта по време на пресконференция, потвърждавайки мнението на Вашингтон, че 88-годишният Абас трябва да въведе промени и да се подготви да управлява следвоенна Газа. 
Палестинската автономия, която упражнява ограничена автономна власт в някои райони на окупирания Западен бряг, остава най-голямата надежда за обединено палестинско правителство както в Газа, така и на Западния бряг. Блинкън пристигна в Израел, след като посети арабски съюзници на САЩ, които по думите му искат по-близки отношения с Израел, но само ако това включва "практически път" към основаването на палестинска държава. 
Преговорите с посредничеството на САЩ по отношение на палестинска държава на територията, която в момента е окупирана от Израел, се провалиха преди почти десетилетие. Десните лидери в настоящата управляваща коалиция в Израел са против основаването на палестинска държава. 
По време на пресконференцията си Блинкън отказа да обясни как Нетаняху и военновременният му кабинет са отговорили на призива за палестинска държава. Той каза, че Израел ще трябва да направи "трудни решения и трудни избори", за да се възползва от възможността, предложена от регионалната интеграция. 
"Цялото екстремисткото насилие от страна на заселници, извършвано безнаказано, разширяването на израелските селища, разрушаването на палестински жилища, изселването на хора, всичко това прави ситуацията по-сложна, а не по-лесна за Израел в постигането на дълготраен мир и сигурност", каза той, визирайки конфликта на Западния бряг.

c