Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Бившият президент на Хондурас Хуан Орландо Ернандес е изправен пред 40 години затвор за наркотрафик и даването на подкупи

Бившият президент на Хондурас Хуан Орландо Ернандес ще бъде осъден на няколко десетилетия в затвора, когато по-късно днес американски съдия постанови присъдата му за престъпления, свързани с наркотици и огнестрелни оръжия, предаде Ройтерс.
55-годишният Ернандес е изправен пред задължителна минимална присъда от 40 години затвор, след като съдебно жури в Манхатън установи, че е приел подкупи в размер на милиони долари, за да защити свързаните със САЩ пратки с кокаин, принадлежащи на трафиканти, с които някога публично се е борил.
Федералната прокуратура призова съдия Кевин Кастел от Окръжния съд на южния окръг на Ню Йорк да осъди Ернандес на доживотен затвор, за да изпрати послание към други трафиканти и техните съучастници в правителството.
"Без корумпирани политици като обвиняемия е трудно, ако не и невъзможно, да се осъществи широкомащабният международен трафик на наркотици, за който става дума в този случай, и последващото го необуздано насилие, свързано с наркотиците", написаха от прокуратурата в понеделник.
Ернандес бе президент на Хондурас, съюзник на Вашингтон в Централна Америка, от 2014 до 2022 г., отбелязва Ройтерс.
Адвокатът на Ернандес Ренато Стабил настоява Кастел да му наложи не повече от 40 години лишаване от свобода, наричайки това на практика доживотна присъда, и заяви, че Ернандес ще продължи да обжалва присъдата си. "Г-н Ернандес е направил повече за борбата с наркотрафика в Хондурас от всеки друг хондураски президент преди или след това", заяви той.
Ернандес се намира сега в затвор в Бруклин. Той е там от април 2022 г., когато бе екстрадиран от столицата на Хондурас Тегусигалпа.
По време на двуседмичен съдебен процес прокурорите твърдяха, че Ернандес е използвал пари от наркотици, за да подкупва длъжностни лица и да манипулира резултатите от гласуването по време на президентските избори в Хондурас през 2013 г. и 2017 г. Няколко осъдени наркотрафиканти свидетелстваха, че са давали подкупи на Ернандес - твърдения, които бившият президент отрича изцяло, отбелязва Ройтерс.

c