Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Безплатни терапии при логопед предлага Центърът за рехабилитация към ДМСГД – Варна

Центърът за ранна интервенция и рехабилитация към Дома за медико-социални грижи за деца във Варна (ДМСГД) възстановява работата си с малчугани с логопедични проблеми, съобщиха днес от заведението. Терапиите са безплатни, а записването за преглед и консултация може да бъде направено на телефон 0887 500 411.
Логопедите в Центъра Галина Добролевска, Нели Могорова и Невия Попова имат богат опит както с деца в норма, така и с такива със специални потребности. Специалистите проследяват нервно-психичното развитие на кърмачета до 1 година, както и на такива между 1 и 3 години. За малчуганите над 4 години се въвежда и ограмотителен период. Добролевска е довереният логопед на Асоциацията на пациентите с лицеви аномалии и работи с деца с вродени цепнатини на устните и небцето.
За БТА координаторът на Центъра Гинка Кърова допълни, че за консултации могат да се запишат семейства от цялата страна, а не само от Варна и региона. По думите ѝ решението колко пъти седмично детето трябва да се среща с логопедите, се взема след прегледа. Освен това, след консултацията родителите може да бъдат насочени и към други специалисти. Центърът разполага с мултидисциплинарен екип, така че семействата могат да получат пълна подкрепа, обясни Кърова. Тя подчерта още, че двама от логопедите са преминали обучение и за работа с деца с хранителни разстройства.
Домът за медико-социални грижи за деца във Варна е открит на 17 ноември 1953 г. Той е структуриран в системата на Министерството на здравеопазването и разполага със 180 места.

c