Събота, 27 юли 2024

27.07.2024

Последвайте ни

Бернардо Аревало положи клетва като президент на Гватемала въпреки опитите за провал на встъпването му в длъжност

Бернардо Аревало положи днес клетва като президент на Гватемала минути след полунощ въпреки продължилите месеци опити да се провали встъпването му в длъжност, включително чрез протакане и нагнетяване на напрежение до самото предаване на властта, предаде Асошиейтед прес. 
Аревало идва на власт, след като спечели изборите през август с убедителна преднина. Оттогава обаче нищо не върви гладко, а главният прокурор Мария Консуело Порас и силите на статуквото, които според анализатори тя представлява, създаваха многобройни юридически спънки пред Аревало и неговата партия.
"За мен е голяма чест да поема тази голяма отговорност, показвайки, че нашата демокрация има необходимата сила да се справи (с препятствията) и че чрез единство и доверие можем да променим политическата обстановка в Гватемала", заяви Аревало в първото си обръщение като президент.
Той благодари на младите хора в Гватемала, че не са загубили надежда, както и на коренното население за подкрепата, като призна, държавата има към тях "исторически дълг, който трябва да уреди". Той обобщи водещия принцип на своето управление, като заяви, че "не може да има демокрация без социална справедливост и социалната справедливост не може да надделее без демокрация".
Въпреки че стотици привърженици на Аревало оказваха натиск върху законодателите да спазват конституцията и вчера дори влязоха в сблъсък с полицията пред сградата на Конгреса, процедурата по встъпване в длъжност се проточи с часове, преди той да положи клетва малко след полунощ местно време.

c