Понеделник, 17 юни 2024

17.06.2024

Последвайте ни

Берлин е резервиран относно новата инициатива на ЕС за противовъздушна отбрана

Германия реагира предпазливо на полско-гръцкото предложение за нов европейски щит за противовъздушна отбрана, предаде ДПА.
Инициативата беше взета предвид, каза говорителката на правителството  Кристиане Хофман, като се позова на съществуващ германски проект за укрепване на защитата на Европа от въздушно нападение. 
Двадесет и една държави участват в Европейската инициатива за небесен щит (ЕИНЩ/ESSI), разработена след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през 2022 г. и предназначена да запълни пропуските в отбранителния щит на НАТО за Европа. Например, има планове за съвместни поръчки за технологии за противовъздушна отбрана с отбранителната индустрия. 
Вчера обаче Полша и Гърция представиха на ръководството на ЕС алтернативна концепция за широк отбранителен щит. В писмо до председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, полският премиер Доналд Туск и гръцкият му колега Кириакос Мицотакис написаха, че е необходима програма за укрепване на общите отбранителни способности на ЕС. Тя също така трябва да насърчава европейските отбранителни компании да разработват авангардни технологии и да станат световни лидери в своите области. Разработването и финансирането на цялостна система за защита на въздушното пространство на ЕС може да изпрати ясен сигнал, че Европа е обединена и решена да се защити, казаха двамата лидери. 
Те също така описаха настоящите способности на ЕС за противовъздушна отбрана като "основна слабост" в сигурността на блока. 
Новата система за противовъздушна отбрана може да служи като щит за гражданите и въоръжените сили, ако възпирането се провали, пишат те в писмото, което е предоставено на ДПА.
Двамата правителствени ръководители искат инициативата им да бъде обсъдена на следващата редовна среща на върха на ЕС през юни.

c