Петък, 19 юли 2024

19.07.2024

Последвайте ни

Белга: Фламандският премиер се обърна към дипломатическия корпус и подчерта ролята на Фландрия в Европейския съюз

В навечерието на Деня на Фландрия премиерът на региона Ян Ямбон се обърна към повече от 150 дипломати и подчерта значението на дипломацията за поддържането на мира и стабилността на фона на засилващите се глобални предизвикателства, съобщи белгийската новинарска агенция Белга.
Ангажиментът на Фландрия към международното сътрудничество беше основна тема на речта му. Ямбон подчерта необходимостта от общи усилия за справяне с глобалните проблеми като климатичните промени, войните и натиска срещу демокрацията и човешките права.
Премиерът подчерта и ролята на Фландрия в  белгийското председателство на Съвета на ЕС. Регионът прокарва теми като предприемачеството, зелените технологии и цифровата трансформация, „действайки като катализатор на дневния ред на Европейския съюз“.
Спомената беше и водещата позиция на Фландрия в проучването и разработките. Регионът изразходва за целта 3,65% от своя БВП, заяви Ямбон -  „водеща позиция в Европа“. Съживеният проект „Фламандски технологии и иновации“ е също успешен. 10-дневният технологичен панаир, провел се в шест града в региона, привлече повече от 177 хил. посетители.
Ямбон обърна внимание и на вътрешната ситуация във Фландрия, посочвайки ниското ѝ равнище на неравенство, високата покупателна способност и балансирания бюджет като „добра начална позиция“ за следващото правителство.
Същевременно той призова към структурни реформи за осигуряване на бъдещ просперитет и към по-ясни отговорности на Фландрия и Валония в рамките на белгийския федерален модел, който е „близо до изчерпването си“. Това не е случайно, след като конфедеративна Белгия беше една от точките в предизборната кампания на партията на Ямбон "Нов фламандски алианс" преди парламентарния вот в Белгия през миналия месец.
(Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и Белга)

c