Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

Балчишкото село Гурково ще отбележи тържествено 75 години от рождението на поета Йордан Кръчмаров

Тържествена програма подготвя Народно читалище „Свобода – 1897 г.“ в балчишкото село Гурково по случай 75 години от рождението на поета Йордан Кръчмаров, съобщи за Про Нюз Добрич читалищният председател Наталия Георгиева.

Събитието ще започне от 17:00 часа на 23 юли, неделя, с музикално-поетичен рецитал „Кентавърът с къси панталони“ – по „Автопортрет с къси панталони“ от стихосбирката „Полюшвана от вятъра мишена“, и ще продължи с откриване на плоча в памет на поета, безвъзмездно изработена от добричкия скулптор и негов приятел Димитър Янков.

След това ще бъдат наградени лауреатите на първото издание на Националния поетичен конкурс „Сол за живите“, обявен от Народно читалище „Свобода – 1897 г.“ по случай годишнината от рождението на Кръчмаров.

Програмата ще приключи с изпълнения на естрадния „Ретро Бойс Бенд“ при читалището в състав: италианеца Антонио Теринони – барабани, белгиеца Фредерик Уебър – вокал и бас китара, Михаил Иванов – вокал и клавири, и Станислав Николов – вокал.

Поетът Йордан Кръчмаров е роден на 24 юли 1948 г. в с. Гурково. Завършва Първа гимназия в Добрич, а по-късно служи като матрос във Варна. Носител е на Първа награда за поезия от Националния конкурс „Дъга под Лудогорието“. Почива от инфаркт на 16 май 1986 г., едва на 38-годишна възраст.

„По-бедният от вятъра Йордан Кръчмаров съблече последната си риза и гол и бос отлетя толкова високо, колкото само един гениален поет може. През страшната рана от гвоздея на протегнатата към него десница той видя звездите и пое към вечния си трон“, каза Наталия Георгиева.

За жителите на родното му село поетът никога не е напускал – те пазят солта му и събират прашинките. „Гурково даде на българската литература художник-поет, който чуваше и виждаше неща, които и ние, но ги нарисува така, както само той е надарен. Честваме кентавъра с къси панталони, защото той смърт няма“, допълни читалищният председател.

Йордан Кръчмаров е автор на цикъла „Цялото ми богатство“ в поетичната антология „Общежитие“, а след смъртта му, с помощта на негови приятели, сред които е Сашо Серафимов – председател на Сдружението на писателите в Добрич, излизат стихосбирките „Нощен залив“ (1987 г.), „Сол заживите“ (1992 г.), „Риза за Христос“ (1993 г.), „След XX века“ (1998 г.) и „Полюшвана от вятъра мишена“ (2006; 2008 г.).

 

  

c