Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

Автокрацията "е зло", заяви тайванският президент, след като Китай заплаши със смъртни присъди "заклетите сепаратисти"

Демокрацията не е престъпление, а автокрацията е истинското "зло", заяви днес тайванският президент Лай Чин-те (Уилям Лай), цитиран от Ройтерс.
Той каза това, след като Китай заплаши да налага смъртно наказание в краен случай за "заклетите сепаратисти", които искат независимост на Тайван.
Китай, който смята Тайван за част от своята територия, не крие неприязънта си към встъпилия в длъжност миналия месец Лай, заявявайки, че той "е сепаратист". Пекин проведе военни учения малко след встъпването му в длъжност, отбелязва Ройтерс.
В петък Китай засили натиска си върху Тайван, като издаде нови правни насоки за наказване на онези хора, които според него подкрепят официалната независимост на острова, въпреки че китайските съдилища нямат юрисдикция на демократично управлявания остров, посочва Ройтерс.
В отговор на запитване за коментар на стъпката на Китай на пресконференция в президентската канцелария в Тайпе, Лай първо изрази съчувствието си по повод неотдавнашните наводнения в Южен Китай, преди да отговори.
"Искам да подчертая - демокрацията не е престъпление, истинското зло е автокрацията. Китай няма абсолютно никакво право да налага санкции на тайванците само заради позициите, които заемат. Нещо повече, Китай няма право да преследва правата на тайванския народ през границите", каза той.
Според Китай всеки, който не подкрепя "обединението", е привърженик на независимостта на Тайван, добави Лай.
"Искам също така да призова Китай да признае съществуването на Република Китай и да осъществи обмен и диалог с демократично избраното, законно правителство на Тайван", каза още той, използвайки официалното име на Тайван. "Ако това не бъде направено, отношенията между Тайван и Китай само ще стават все по-отчуждени", посочи Лай
Лай отхвърля претенциите на Пекин за суверенитет над острова и настоява, че единствено народът на Тайван може да реши своето бъдеще. Той многократно е предлагал преговори с Китай, но е получавал отказ.
Китай твърди, че всяка стъпка на Тайван за обявяване на официална независимост би била основание за нападение над острова.
Правителството в Тайпе казва, че Тайван вече е независима държава - Република Китай, и че не планира да променя това. Републиканското правителство бяга в Тайван през 1949 г., след като губи гражданска война с комунистите на Мао Цзедун.

c