Петък, 03 май 2024

03.05.2024

Последвайте ни

Австрийската народна партия е за намаляване на възрастта за наказателна отговорност

Дебатът в Австрия за намаляване на възрастта за наказателна отговорност, разгорял се в началото на годината, беше подновен от управляващата Австрийска народна партия (АНП).
Поводът е междинният доклад на работната група по въпросите на престъпността сред непълнолетните, създадена след случай на насилие над дванадесетгодишно дете във Виена. Според АНП в тежките случаи трябва да бъде намалена възрастта за наказателна отговорност от 14 на 12 години. По-голяма отговорност трябва да поемат и родителите. На пресконференция министърът на вътрешните работи Герхард Карнер и министърката по въпросите на конституцията Каролине Едщадлер съобщиха за набелязаните мерки: информационни средства за родители и деца, разяснителни консултации със специалисти за цялото семейство и парични санкции за родителите, които не участват в предвидените мерки.
АНП има за цел да "активизира диалога с министерството на правосъдието" за намаляване на възрастта за наказателна отговорност за тежки престъпления - като тежко насилие и убийство, изнасилване и въоръжен грабеж, тъй като министърката на правосъдието Алма Задич от коалиционната партия на Зелените не одобрява подобна промяна. 
Опозиционните Австрийска социалдемократическа партия (АСП)и НЕОС също са против промяната.
"Затварянето на деца не е подходящ инструмент", заяви говорителката на АСП по въпросите на правосъдието Селма Йълдъръм в съобщение за медиите. Няма експерти, които да смятат, че затварянето на деца под 14-годишна възраст е подходяща мярка. "Целта обаче трябва да бъде да се спре кариерата на престъпниците", каза тя и призова за възстановяване на съда за непълнолетни и строг надзор в резидентни общности за деца на възраст от 12 до 14 години.
НЕОС разкритикува искането на АНП за промяна на възрастта за наказателна отговорност, но подкрепя мерки като разпоредено от съда обучение за борба с насилието и задължение за социална работа със съответните санкции за родителите, ако децата не изпълняват това задължение.
С друга посока е критиката на Австрийската партия на свободата (АПС): "През март АНП имаше възможност да приложи намаляването на възрастта за наказателна отговорност, като гласува в подкрепа на предложенията на АПС, в резултат на което депутатите от АПС гласуваха два пъти против", заяви генералният секретар  Михаел Шнедлиц в съобщение за медиите. 

c