Събота, 29 юни 2024

29.06.2024

Последвайте ни

Аржентинският президент се опитва да осигури подкрепа за широкообхватен законопроект, а опозицията обеща да му се противопостави

Правителството на президента либертарианец Хавиер Милей в Аржентина се опитва да осигури подкрепа в Конгреса на страната за свой ключов широкообхватен законопроект, който бе внесен в долната камара на парламента днес, а лявата опозиция обеща да му се противопостави, предаде Ройтерс.
Законопроект, който обхваща теми от икономическата политика до приватизацията на държавни предприятия, е една от основните точки на опитите за реформи на Милей, целящи справяне с най-тежката икономическа криза в южноамериканската страна от десетилетия, която предизвика инфлация от над 200% и изпразни държавната хазна.
Това ще бъде първото сериозно изпитание за Милей, откакто встъпи в длъжност през декември след шокираща победа на изборите. По време на предизборната си кампания той се появяваше на свои изяви с моторен трион и обещаваше да ореже разходите и правомощията на държавата.
Милей ще трябва да прекара законопроекта през двете камари на парламента, което означава, че ще му се наложи да спечели съюзници. Миналата седмица правителството му оттегли предизвикали разделения текстове от фискалната част на законопроекта.
"Днес политиците имат шанса да започнат да поправят щетите, които причиниха на аржентинския народ", се казва в изявление на канцеларията на Милей.
Основният перонистки опозиционен блок "Алианс на родината" (Union por la Patria), който е най-голямата самостоятелна група в Конгреса, обаче заяви, че ще отхвърли законопроекта. "Ние отхвърляме широкообхватния законопроект, защото той дава гориво на моторния трион, за да навреди на всекидневния живот на аржентинците", написа в "Екс" перонисткият политик и бивш външен министър Сантяго Кафиеро.

c