Неделя, 05 май 2024

05.05.2024

Последвайте ни

Арменци демонстрираха срещу прехвърлянето на територия на Азербайджан

Десетки арменски демонстранти блокираха днес пътища в кавказката държава, по-специално в столицата Ереван, за да протестират срещу това, което определят като териториални отстъпки, направени на Азербайджан, съобщиха медиите, предаде Франс прес.
Тази седмица двете съседни и съперничещи си държави започнаха да демаркират общата си граница след десетилетия на териториални спорове.
Арменският премиер Никол Пашинян се съгласи да върне на Азербайджан четири гранични села, превзети от силите на Ереван през първата война през 90-те години, принудила азербайджанските им жители да избягат оттам.
Но някои арменци от околните села заявяват, че това решение ще ги откъсне от останалата част от страната и обвиняват лидера си Пашинян, че жертва територии без гаранция, че ще получи нещо в замяна.
За да изразят гнева си, жителите се събраха и днес, след като вече организираха демонстрации през последните дни.
Демонстрантите блокираха главни пътища, по-специално пътя, свързващ Армения и Грузия, който минава наблизо и представлява основна връзка с външния свят за местното население.
Главната пътна артерия на Армения от север на юг беше блокирана близо до село Тиграначен, признато за принадлежащо на Азербайджан, но на практика под арменски контрол, според местни медии.
Този граничен район е от стратегически интерес за Армения, най-вече заради преминаването на пътната ос с Грузия и руски газопровод.
В Ереван полицаи извършиха арести, докато се опитваха да разчистят пътищата, блокирани от демонстранти, според видеоклипове.
Пашинян настоя за необходимостта от разрешаване на граничните спорове, „за да се избегне нова война“.
Президентът на Азербайджан Илхам Алиев увери във вторник, че мирно споразумение с Армения, което няколко кръга от преговори не успяха да постигнат, сега е "по-близо от всякога".
Армения и Азербайджан се изправиха една срещу друга в две войни – първата през 90-е години на миналия век, спечелена от Армения и взела повече от 30 000 жертви, а втората през 2020 г., спечелена от Азербайджан и отнела живота на над 6000 души, припомня АФП.
През септември 2023 г. Баку започна светкавична офанзива, която принуди арменските сепаратисти от Нагорни Карабах да капитулират в рамките на няколко дни и пое контрола над цялата територия, отбелязва АФП.
 

c