Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

Арестуваха двама молдовци, изрисували ковчези на фасадата на редакцията на вестник „Фигаро“

Двама молдовци бяха арестувани днес в Париж по подозрение, че са изрисували с червен спрей шест ковчега, заедно с текст за Украйна на предната част на сградата на френския всекидневник „Фигаро“, съобщи съдебен източник, цитиран от Франс прес.
 Двамата са обвинени в участие в "дейност за деморализиране на армията с цел накърняване на националната отбрана в мирно време", уточни източникът. Първоначално разследването е образувано за нанасяне на щети и престъпно сдружаване.
Заподозрените са в следствен арест.
Двамата мъже с молдовски паспорти са арестувани в нощта на четвъртък срещу петък. Те са заподозрени, че са направили шестте рисунки с шаблони и червена боя, придружени с надписи „Спрете смъртта, Мрія (мечта на украински, но и име на самолет) Украйна“.
Шест идентични изображения бяха открити в четвъртък сутринта на фасадата на Агенция Франс прес в Париж, която се намира недалеч от редакцията на „Фигаро“.
Двамата молдовци твърдят, че са им били платени около сто евро, за да направят рисунките.
В ход е и отделно разследване за нанасяне на щети и престъпно сдружаване, след като във вторник на фасади в три парижки района бяха открити рисунки, направени с шаблони и черна боя. Те изобразяваха самолети „Мираж“ във формата на ковчези, а текстът към тях беше „Миражи за Украйна“.

c