Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

АПА: Австрийският вътрешен министър отхвърля искането за дело срещу Унгария

Министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер отхвърли искането на социалдемократите за дело срещу Унгария заради нейната рестриктивната политика за предоставяне на убежище, предаде австрийската новинарска агенция АПА.
Факт е, че нелегалната миграция на австрийско-унгарската граница би могла да се възобнови масирано. "Сега, когато изтласкваме нелегалната миграция на практика към нулата, да съдим някого, при положение, че сътрудничеството работи много добре... (Австрийската социалдемократическа партия) всъщност се намеси много, много късно", каза Карнер пред АПА.
"Преди две години имахме 16 400 незаконни преминавания на границата на Унгария с Бургенланд през първата половина на годината, а сега имаше 290 за шест месеца", добави Карнер в рамките на министерската конференция на Форум Залцбург в Лаксенбург. "Това не е причина да празнуваме. Трябва да продължим да работим." Вътрешният министър спомена в този контекст и "доброто сътрудничество" с унгарската полиция, както и решението на Съда на ЕС срещу Унгария.
Предупреждението, отправено от унгарския министър-председател Виктор Орбан в понеделник, а именно заплахата от масова имиграция поради демографското развитие в Африка, също беше тема на министерската конференция. "Ето защо е толкова важно, че Пактът за миграцията е изпълнен с живот", подчерта Карнер.
Важно е Европа да има функционираща защита на външните граници на ЕС, да се извършват бързи процедури на външните граници и сътрудничеството с безопасни трети държави да се подобрява. Дискусиите в това отношение се провеждат на различни равнища и, разбира се, това трябва да се прави и с държавите от Северна Африка. 
Карнер призна полаганите "големи усилия" от Румъния и България, чиито министри на вътрешните работи също присъстват на форума в Лаксенбург.  Карнер обаче не даде положителен отговор на тяхното искане за отмяна на австрийското вето за Шенген, когато беше попитан.
Пътниците от Румъния и България могат да влизат в Австрия през летищата без проверка. Въвеждането на "въздушен Шенген" в началото на април беше "правилна стъпка", смята министърът, но според него за всичко останало е все още твърде рано да се говори.
Основните теми на министерската конференция са изпълнението на Пакта на ЕС за убежището и миграцията, борбата с контрабандната мафия и нелегалната миграция, както и съвместните действия срещу всички форми на екстремизъм и тероризъм.
(Тази новина се разпространява по споразумение между БТА и АПА)

c