Петък, 03 май 2024

03.05.2024

Последвайте ни

Антъни Блинкън заяви, че е взел решения във връзка с обвиненията към Израел в нарушения срещу човешките права

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че е взел „решения“ във връзка с обвиненията, че Израел е нарушил американски закон, който забранява предоставянето на военна подкрепа на лица или подразделения на силите за сигурност, извършили тежки нарушения срещу човешките права, предаде Ройтерс.
Забраните са по силата на т.нар. „закон на Лийхи“, който е написан през 90-те години от сенатор Патрик Лийхи.
По-рано тази седмица разследващата медия „Про публика“ съобщи, че преди няколко месеца специална  комисия към Държавния департамент е препоръчала на Блинкън да лиши редица израелски военни и полицейски подразделения от правото да получават американска помощ заради нарушения срещу човешките права. В материала на „Про публика“ се посочва, че Блинкън не е предприел никакви действия.
Инцидентите, въз основа на които специалната комисия отправя препоръката си, са станали на Западния бряг. Освен това повечето от описаните случаи са отпреди началото на войната на Израел с „Хамас“ в ивицата Газа на 7 октомври, посочва разследващата медия.
Днес Блинкън даде пресконференция в Италия, като един от журналистическите въпроси беше свързан с информацията за препоръката на специалната комисия. Той не направи еднозначно потвърждение на информацията, но обеща резултати много скоро.  
„Мисля, че имате предвид т.нар. „Закони на Лийхи“ и работата ни във връзка с тях“, каза Блинкън в отговор на запитването. „Това е много важен закон и ние го прилагаме повсеместно. И когато правим тези разследвания, тези проучвания, на нас ни трябва време. Трябва да се действа много внимателно както при събирането на фактите, така и при анализа им. И тъкмо това направихме. Мисля, че е справедливо да се каже, че ще видите резултати много скоро. Взех решения. Може да очаквате да ги научите през следващите дни“, каза Блинкън.  
От началото на военната си кампания в ивицата Газа израелската армия уби 34 000 палестинци според местните здравни власти, като много от жертвите са жени и деца, отбелязва Ройтерс. Крайбрежният анклав е опустошен, а крайният недостиг на храна предизвика опасения, че населението може да бъде изложено на глад.
Израел предприе нападението си в отговор на атаката на „Хамас“ от 7 октомври, при която според израелските власти са убити 1200 души.
В хода на офанзивата на израелската армия в Газа правозащитни организации съобщиха за многобройни инциденти, при които са пострадали цивилни. Сигнализирано бе и за ръст на насилието на окупирания от Израел Западен бряг. Правителството на американския президент Джо Байдън обаче заяви, че до момента не е правило оценка, която да установи, че Израел е нарушил международното право, пише още Ройтерс.
Всяка година Вашингтон изпраща на дългогодишния си съюзник Израел военна помощ  в размер на 3,8 млрд. долара.

c