Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

АНСА: Италия не беше изолирана при избора на ръководни постове в ЕС, каза италианският външен министър Таяни

Италия „не беше изолирана“ от преговорите за ръководните постове в ЕС, каза заместник-секретарят на Министерския съвет и министър на външните работи и международното сътрудничество Антонио Таяни, цитиран от италианската новинарска агенция АНСА.
Бившата министърка на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен беше номинирана за втори мандат като председателка на Европейска комисия. Заедно с нея бившият премиер на Португалия Антонио Коща беше номиниран за председател на Европейския съвет, а премиерката на Естония Калас за върховен представител на по външната политика на ЕС. Споразумението за висшите постове бе сключено между представителите на проевропейското мнозинзтво в ЕП, но за него не бе поискано мнението на министър-председателката на Италия Джорджа Мелони.
Тя се въздържа при гласуването за Фон дер Лайен и гласува срещу Коща и Калас.
„Появи се ясно разграничение между отношенията между партиите и отношенията между държавите, така че не е имало изолация на Италия, ако искаме да направим обективен анализ“, каза Таяни.
„След това, що се отнася до политическия избор, аз също не бях съгласен с метода и правилно министър-председателката взе предвид нашата позиция, когато обяви въздържането си по отношение на Урсула фон дер Лайен“, добави той.
(Тази новина се разпространява по споразумение между БТА и АНСА)

c