Четвъртък, 02 май 2024

02.05.2024

Последвайте ни

АНСА: Атаката по Иран е била обсъдена по време на срещата на Г-7 на остров Капри

Снощната атака срещу Иран, приписвана на Израел, е била обсъдена днес на последния ден от срещата на външните министри от Г-7 на остров Капри, предаде италианската новинарска агенция АНСА.
Вицепремиерът и външен министър на Италия Антонио Таяни призова за предпазливост и деескалация в Близкия изток, след като Иран беше атакуван през нощта с удари, приписвани на Израел в отговор на атаката, която претърпя през уикенда.
Той каза пред телевизия РАИ, че има „дипломатически усилия за деескалация“ от страна на ЕС и Г-7, на която Италия в момента е ротационен председател.
„Призоваваме всички да проявят благоразумие, за да избегнат ескалация в района“, каза Таяни, който председателства тридневната среща на външните министри от Г-7 в Капри.
Той също така повтори противопоставянето си на Израел да организира атака срещу Рафах в южната част на Газа, където около един милион палестинци намериха убежище от началото на конфликта, предизвикан от ужасяващите атаки на „Хамас“ от 7 октомври.
Таяни каза също, че италианските граждани, живеещи в Иран, са в безопасност. „Току-що разговарях с нашия посланик в Иран и следя развитието на ситуацията след снощните експлозии в Исфахан“, допълни Таяни.
"Ще говорим за това с външните министри на срещата на Г-7 в Капри тази сутрин. В момента няма критична ситуация за италианците, живеещи в Иран".
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е споделил с колегите си информацията за операцията, с която американците разполагат.
Очаква се в декларацията си по-късно днес външните министри да определят нападението като „ограничено“ и да повторят призива си Израел и Иран да не ескалират напрежението.
(Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и АНСА)

c