Петък, 05 юли 2024

05.07.2024

Последвайте ни

Американският посланик в Русия каза на Москва, че Вашингтон съжалява за всяка загуба на живот на мирни граждани

Американският посланик в Русия Лин Трейси каза, че САЩ съжаляват за всяка загуба на живот на мирни граждани, след като бе извикана в руското външно министерство, заяви говорителят на американския Държавен департамент Матю Милър, цитиран от Ройтерс.
Милър каза още, че САЩ предоставят на Украйна въоръжение, за да може да отбранява суверенната си територия, включително Крим.
По-рано днес Кремъл в прав текст обвини Вашингтон за нападение срещу Кримския полуостров с американски ракети АТАКМС, при което бяха убити най-малко четирима, а 151 души бяха ранени. Москва официално предупреди посланик Трейси, че ще последват ответни мерки.
Правителството на американския президент Джо Байдън се очаква да обяви утре нова военна помощ за Украйна на стойност 150 милиона долара във вид на боеприпаси, от каквито силите на Киев имат остра нужда, съобщиха пред Асошиейтед прес двама неназовани американски представители.
Предстоящата доставка се очаква да включва по-специално боеприпаси за реактивните системи за залпов огън ХАЙМАРС. Специфичното тук е, че пусковите установки за ХАЙМАРС могат да изстрелват и ракети АТАКМС, предоставянето на които се разглежда от Москва като потенциална стъпка към изостряне на конфликта, която може да изисква ответни действия от страна на Русия. Единият от източниците на АП заяви, че не може да потвърди дали новият пакет военна помощ ще включва и ракети АТАКМС, но отбеляза, че пакетът няма да включва касетъчни боеприпаси.
В новата доставка са предвидени още бронебойни оръжия, леко стрелково въоръжение и гранати, а също и 155-и 105-милиметрови артилерийски снаряди, от каквито Украйна има голяма нужда.

c