Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Американският посланик в Пекин нарече техническата подкрепа на Китай за Русия във войната ѝ в Украйна "сериозна грешка"

Подкрепата на Китай за пълномащабната инвазия на Русия в Украйна чрез предоставяне на компоненти за ракети и други оръжия е "сериозна грешка", каза днес американският посланик в Пекин Никълъс Бърнс, цитиран от Асошиейтед прес.
В реч в китайския финансов хъб Шанхай Бърнс каза също, че руската инвазия, която навлезе в третата си година, се е превърнала в "екзистенциална криза" за Европа. Той допълни, че въпреки уверенията, че остава неутрален, Китай на практика е застанал на страната на Русия, снабдявайки я с широка гама технически компоненти.
"Смятаме, че е сериозна грешка да позволим на китайски компании, на хиляди от тях, да изпращат толкова много компоненти, технически компоненти, микропроцесори и нитроцелулоза на Русия, което да позволява на Русия да укрепва и засилва капацитета на отбранителната си индустрия за тази брутална война", каза Бърнс.
"Китай "не е неутрален, а на практика е застанал на страната на Русия в тази война", посочи посланикът и добави, че това решение пряко противоречи на повтарящите се изявления на Пекин, че подкрепя "суверенитета и териториалната цялост" на всички държави.
Китай твърди, че не оказва пряка военна помощ на Русия, но че развива активни търговски връзки с Москва, независимо от войната, наред с размяната на визити между руския президент Владимир Путин и китайския му колега Си Цзинпин.
Пекин също така е голям купувач на руски петрол и природен газ, което осигурява приходи на Русия, необходими за неутрализирането на влиянието на западните санкции. Малко преди началото на руската инвазия в Украйна Русия и Китай подписаха споразумение, обявяващо началото на нова ера на неограничено приятелство между двете страни.
Засега китайските власти не са отговорили на коментарите на Бърнс, направени по време на семинар за китайско-американските отношения и посветен на живота на изтъкнатия американски дипломат Хенри Кисинджър, който почина миналата година.

c