Събота, 27 юли 2024

27.07.2024

Последвайте ни

Алжирската делегация почете жертвите на френски репресии от колониалната епоха на церемонията по откриване на Олимпийските игри в Париж

Алжир напомни на Франция за една особено мрачна глава от колониалното ѝ минало по време на иначе тържествената церемония по откриването на Олимпийските игри в Париж снощи, предаде Асошиейтед прес.
Алжирските атлети донесоха червени рози на баржата, в която дефилираха на събитието, а след това ги хвърлиха в река Сена в чест на жертвите на печално известните полицейски репресии срещу алжирски протестиращи в Париж през 1961 година. Някои членове на делегацията скандираха "Да живее Алжир!" на арабски език, след като хвърлиха цветята.
Според историците около 120 протестиращи загиват, а 12 000 са арестувани по време на протест на 17 октомври 1961 г. в подкрепа на независимостта от Франция, която по това време е колониален владетел на Алжир. Някои от тях биват хвърлени в река Сена от полицията, посочва АП.
Френските власти се опитват да прикрият клането от 1961 г. в продължение на десетилетия. Френският президент Еманюел Макрон наскоро призна, че "престъпленията", извършени в онзи ден, са "непростими за Републиката".

c