Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

"Албена" АД ще разпредели част от печалбата си за дивидент - по 13 стотинки на акция

Решението беше взето на проведеното днес Общо събрание на акционерите на "Албена" АД

Туристическата компания „Албена“ АД ще разпредели част от печалбата си за 2023 година, която възлиза на 1.73 млн. лв., като дивидент. Ще бъдат изплатени по 13 стотинки на акция. За сравнение, през миналата година бе решено дивидентът за 2022 г. да е 11 ст. на акция.

Решението беше взето на проведеното днес Общо събрание на акционерите.  На него бяха гласувани финансовият отчет за 2023 г., докладите на ръководството, одитния доклад и др. Присъстваха председателят на Съвета на директорите на "Албена" АД Красимир Станев, Маргита Тодорова - зам.-председател на СД, както и Пламен Димитров - член на борда.

75% ръст на реализираната печалба за финансовата 2023 година, спрямо предходната 2022, отчита „Албена“ АД. Положителният резултат от 1.73 млн. лв. е постигнат на база постъпили приходи от основна дейност в размер на 87.08 млн. лв. Основен фактор, оказал пряко въздействие върху резултатите, е отчетената за периода средногодишна инфлация в размер на 9.5%. Пряк ефект от това се наблюдава при функционалното разпределение на разходите, а именно повишение в тези за персонал и за външни услуги. Същевременно, собственият капитал на дружеството се покачва до 482.2 млн. лв.

Беше избран нов одитор -  „Приморска одиторска компания“ ООД с управител Илия Неделчев Илиев.

Акционерите гласуваха за освобождаването на „Ди Ви Консултинг“ ЕООД като член на съвета на директорите и приемането за независим член на съвета на директорите на Даниела Панова Петкова. Тя ще е с мандат до 24 юни 2028 г., когато изтича мандатът на настоящия съвет на директорите.

c