Петък, 17 май 2024

17.05.2024

Последвайте ни

Ахмед Шамар, ръководител на мисията на Йемен в България: Милициите на хусите търгуват с палестинската кауза

Ахмед Мохамад Шамар, ръководител на дипломатическата мисия на Република Йемен в България, даде пресконференция в клуб "Журналист" на СБЖ, на която запозна присъстващите с положението в кризисния регион, в който се намира страната му.
По отношение на Любомир Чанев и Данаил Веселинов, които на 19 ноември бяха отвлечени от милициите на хусите заедно с останалите членове на екипажа на кораба "Галакси лийдър", Ахмед Шамар посочи, че от момента на инцидента българските власти поддържат връзка с него в стремежа си за намиране на изход от кризисната ситуация.
Попитан дали има информация къде се намират задържаните българи, йеменският посланик само посочи, че те са задържани от хусите.
Пресконференцията беше предшествана от документален филм, хвърлящ светлина върху събитията в Йемен след извършения от хусите преврат през 2014 г. Става ясно, че само през първите пет години на конфликта жертвите са достигнали около 230 000 хиляди. Близо 4 милиона души са разселени.
Откакто контролират част от територията на страната, хусите са разрушили 2915 училища. Освен това милициите са привлекли в редиците си близо 30 000 ученици.
Посланик Ахмед Шамар многократно посочи, че милициите на хусите атакуват преминаващите през Червено и Арабско море кораби с произвеждани в Иран дронове. Той цитира последния доклад на ООН, според който, поради действията на хусите, търговският поток през Суецкия канал е намалял с 42% за два месеца. Според Ян Хофман, представител на Конференцията на ООН за търговия и развитие, броят на корабите контейнеровози, преминаващи през Суецкия канал седмично е намалял с 67% на годишна база. Спадът на трафик на петролни продукти през канала е спаднал с 18%, а доставките на природен газ са напълно спрени. 
Кризисната обстановка е довела до скок на цените за превоз на един контейнер от 4000 на 14 000 долара поради увеличаване на разходите за транспорт и застраховане..
Йеменският посланик многократно посочи, че "някои от политиките на международната общност към нашата страна са отговорни за поддържането и укрепването на контрола на тези милиции над град Ходейда". Той посочи, че намесата, която е предотвратила освобождаването на град Ходейда от силите на международно признатото правителство, на практика е укрепила позициите на хусите.
Ахмед Шамар подчерта, че с терористичните действия на хусите срещу търговски кораби в Червено море на практика милициите търгуват с палестинската кауза. 
Той посочи, че йеменското правителство не веднъж е предупреждавало, че Иран планира да контролира Червено море. Посланикът припомни, че президентът на Йемен Рашад ал Алами предупреди международната общност от трибуната на Общото събрание на ООН за опасността, която представлява за международното корабоплаване продължаващия контрол на подкрепяните от Иран милиции над региона на Червено море.
Посланик Ахмед Шамар подчерта, че подкрепата за палестинците в Газа "не означава превръщането на Йемен и арабския регион в поле на войни, опустошение и пиратство". Той допълни, че международно признатото йеменско правителство "отхвърля и осъжда продължаващата израелска агресия и безпрецедентните нарушения на международни договори и споразумения и отхвърля политиката на принудително разселване и геноцид на населението на Газа".

c