Петък, 23 февруари 2024

23.02.2024

Последвайте ни

Агенцията на ООН за палестинските бежанци обяви бързата помощ от ЕС за "животоспасяваща", ЕК поиска първо проверка

Ръководителят на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци Филип Лазарини заяви днес, че е жизненоважно службата му да получи ново финансиране от Европейския съюз в рамките на седмици, защото по всичко личи, че Израел подготвя сухопътно настъпление към пренаселения с дошли от други места хора град Рафах в ивицата Газа, предаде Асошиейтед прес.
Агенцията е обезпокоена от обвиненията, че дванадесет от нейните служители в ивицата Газа, които са общо 13 хиляди, са взели участие в нападението на радикалното палестинско движение "Хамас" срещу израелска територия на 7 октомври миналата година, което постави началото на войната с Израел.
Агенцията незабавно уволни своите служители, за които се твърди, че са замесени в атаката на ислямистката групировка в Южен Израел, но над десет страни спряха финансиране на обща стойност 440 милиона долара за агенцията. Тази сума е половината от бюджета на агенцията за тази година, отбелязва АП.
Запитан колко е важно плащането от ЕС от 82 милиона евро да бъде получено до края на този месец, Лазарин отговори: "То е животоспасяващо". Той вече предупреди, че в противен случай агенцията може да бъде закрита преди началото на март.
В момента текат две разследвания на ООН по обвиненията на Израел, но Европейската комисия - третият най-голям финансов партньор на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци след САЩ и Германия, настоя за собствена проверка и поиска да назначи експерти за извършването ѝ.
Предмет на одита ще са най-вече "механизмите на контрол с цел предотвратяване на евентуално участие на служители (на агенцията) в терористични дейности", заявиха от ЕК, изпълнителния орган на ЕС. От комисията настояват и за "проверка на целия персонал" на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци , за да изключат служителите от списъка на заподозрените в участие в нападението на "Хамас" от 7 октомври.
От споменатите 13 000 служители на агенцията за палестинските бежанци на територията на ивицата Газа над три хиляди продължават да работят там и в момента, отбелязва АП, допълвайки, че би било физически невъзможно да се проверят всички те до края на февруари, а в случая времето е от решаващо значение.
Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци е основният осигуряващ храна, вода и подслон за мирното население на ивицата Газа, 85 процента от което бе изселено от домовете си.
Проверката на ЕК ще включва така наречената оценка на управленческата устойчивост (или стълбова оценка - Pillar assessment). Обичайна практика е комисията да извършва подобна проверка в агенциите, която има за цел да проследи спазването на критериите на ЕС.
Днес обаче еврокомисарият по управлението на кризи Янез Ленарчич предположи, че подобна проверка е "приключила съвсем наскоро". Агенцията е била подложена и на инспекция, извършена от ЕК през октомври миналата година, която е установила, че няма изтичане на средства към "Хамас".
Лазарини беше в Брюксел днес, за да информира министрите на страните членки на ЕС, отговарящи за политиките на развитие, за нуждите на агенцията и обвиненията срещу нея.
Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел, който председателстваше срещата, защити агенцията срещу обвиненията на Израел и каза пред медиите, че "никой друг не може да направи това, което прави" тя.
"Всеки, по всяко време, дори и Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци, е невинен до доказване на противното. Не е тайна, че правителството на Израел иска да се отърве от агенцията", заяви Борел. В събота израелската армия и агенцията за вътрешна сигурност Шин Бет заявиха, че са открили тунел на "Хамас" под централата на агенцията в град Газа.
 
 
 
 
 
 

c