Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Започна "Алея на занаятите", посветена на 44 години от откриването на "Стария Добрич"

Сред изложеното на алеята има дърворезба, художествена керамика, художествена обработка на кожа, везба, изработка на национални костюми, изработка на художествени тъкани, художествено леене и други

44 години след първата изложба, събрала 28 майстори от региона в реставрираната сграда на кафенето в ЕК "Стария Добрич", се проведе "Алея на занаятите" в етнографския комплекс.

Гостите на събитието приветства Магдалена Петрова, председател на УС на Регионалната занаятчийска камара - област Добрич и член на сдружението на майсторите, упражняващи традиционни и художествени занаяти в ЕК "Стария Добрич".

Тя посочи, че "Алея на занаятите" е част от Плана за прилагане на стратегията за развитие на етнографския комплекс, приета от Общински съвет Добрич на 19 септември 2023 г. и ще се провежда всеки четвъртък от 10:00 до 15:30 часа.

В ЕК „Старият Добрич” ще почетат закрилника на занаятчиите Свети Спиридон 

"Благодарим на Община град Добрич за съдействието и предоставената ни възможност. Ние имаме и сила, и сърце, достатъчна интелигентност и воля, за да организираме самостоятелни събития, свързани със съхранение и развитие на занаятите в региона, регламентирани по Закона за занаятите", каза Магдалена Петрова.

Сред изложеното на алеята има дърворезба, художествена керамика, художествена обработка на кожа, везба, изработка на национални костюми, изработка на художествени тъкани, художествено леене и други.

Фермерският пазар в Добрич няма да се проведе този четвъртък в знак на протест 

Пред събралата се публика излезе и Лена Кирилова, етнограф и дългогодишен служител на Етнографски комплекс "Стария Добрич". Тя разказа част от историята на комплекса и занаятчиите в него. От самото си създаване преди четири десетилетия, етнографският комплекс е приел десетки занаятчии, с годините някои от тях са се отказали, други са ги заменили, под стрехите е можело да се наблюдават занаятите на грънчари, кожари, колари, ковачи, тарачи и други.

"Днес "Стария Добрич" е различен. Промени се и продължава да се променя, но пак е същият. Защото и тогава, и сега, и някогашните, и днешните добричлии искат това да бъде едно различно от съвременния град очарователно кътче, което да напомня за миналото. Място да пази традицията и да е емблема на Добрич", каза Лена Кирилова.

Започна "Алея на занаятите" посветена на 44 години от откриването на "Стария Добрич" 

В откриването взеха участие и децата от  ансамбъл "Сборенка" към Средно училище "Свети Климент Охридски" град Добрич.

c