Събота, 18 май 2024

18.05.2024

Последвайте ни

Иван Звездев готви в Тервел стотици порции анешко по 120-годишна добруджанска рецепта

Известният кулинар Иван Звездев споделя днес, на Гергьовден, празника на Тервел. И не само, а заедно с местни майсторки в кухнята, приготвят традиционното агнешко печено по много стара рецепта. Тя е със 120-годишна история, предоставена му от тервелчанка. Шефът не разкри нейното име, но довери пред всички присъстващи рецептата и тънкостите за това как се прави най-вкусното агнешко с ориз и булгур.

„Месото се насича на порции. Най-добрата марината е солта. Ако имате възможност да изчакате месото да отлежи една вечер, то винаги ще бъде много крехко, защото солта разгражда белтъка. Добруджанката какво е измислила – в купичка соево олио слага малко топено масло и червен пипер. Всяка порция агнешко се топи с тази смес. И на бавен огън в тавичката с малко бира или вино. Когато печем агнешко винаги е добре да е на ниска температура – 150-160  градуса. Бавното печене прави крехкото месо. Два-три часа на бавен огън под капак или фолио, за да се задуши месото. Маха се капакът, увеличава се температурата и агнешкото става чудно“, сподели Иван Звездев за всички, които ще изпробват рецептата и у дома.

Той даде и рецептата за дроб сармата към агнешкото. „Сваряват се дреболиите, без черния дроб. Оризът се смесва с пресен лук, запържва се и се слагат дреболиите. Оставя се на бавен огън, като се прибавя дивесил /лющян/.

Иван Звездев сподели, че открил дивесила именно в Добруджа, където преди 20 години му подарили един корен. Така вече две десетилетия той е пренесъл този аромат от равнината в дома си в Софийско. Използва го също при приготвяне на боб, месо и риба. Похвали се и с уменията си да приготвя истинска добруджанска баница – кавърма.

За празника на Тервел са осигурени две агнета и бяха приготвени около 400 порции от специалното добруджанско агнешко печено с ориз и булгур за гостите на добруджанския град.

c