Сряда, 09 октомври 2024

09.10.2024

Последвайте ни

44-годишен от Шабла е задържан за участие в схема за телефонни измами на възрастни жени

Измамник нает чрез социална мрежа за транспортиране на пратки до Румъния

На 8 октомври, след проведени оперативно-издирвателни мероприятия и процесуално-следствени действия, криминалисти от РУ МВР Шабла задържаха 44-годишен мъж, познат на полицията, за участие в схема за телефонни измами.

Установено е, че на същия ден по схемата „Съдействие на полицията“ три възрастни жени от Шабла са били въведени в заблуждение чрез обаждания на домашните им телефони. Измамниците са ги убеждавали да предадат пари и ценности, за да „помогнат“ на полицията в залавянето на опасни престъпници. Благодарение на бързата реакция на полицията и техните близки, нито една от измамите не е била довършена.

Разследването показва, че задържаният мъж е бил нает чрез обява в социална мрежа от непознат, който му е обещал възнаграждение от 500 лева за всеки курс с пратка до Румъния. На 8 октомври „мулето“ е получило обаждане с инструкции да вземе пратка от Шабла и да я транспортира до адрес в Румъния.

Благодарение на информационната кампания, организирана от полицията в сътрудничество с местни и национални медии, възрастните жени са били предупредени и измамата е била предотвратена. Те незабавно са се свързали с близките си и полицията.

ОД МВР Добрич отново призовава гражданите, особено възрастните, да бъдат предпазливи и да не се доверяват на телефонни обаждания с искане на пари или ценности. Всяко съмнително обаждане трябва да бъде докладвано на телефон 112 и на местните полицейски служби.

c