Вторник, 27 февруари 2024

27.02.2024

Последвайте ни

35 фирми се представят на откритото днес в Добрич селскостопанско изложение

35 фирми от България и чужбина се представят в започналото днес в Добрич традиционно изложение „Селското стопанство и всичко за него“. То ще продължи до 2 септември в Спортен комплекс „Простор“.

На официалното откриване присъстваха кметът на Добрич Йордан Йорданов, председателят на Общинския съвет Нивелин Радичков, зам.- областният управител Живко Желязков, директорът на ОД „Земеделие“ в Добрич инж. Десислава Иванова, председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова. Приветствени думи отправи Звезделина Иванова, управител на „Добрички панаир“ АД, организатор на изложението.

Кметът Йорданов изтъкна, че да си добруджанец е призвание. „Знам колко са трудни годините за земеделските производители, но вярвам, че само обединени ще можем да постигнем общите цели, а именно да запазим богатството на Добруджа. Свързва ни най важното – земята и грижата за това да бъдем в помощ към производителите и всички, които живеят в нашата област“, посочи той.

Радостина Жекова заяви, че Добричкият панаир е емблема и той винаги ще бъде част от Добруджа. „Земеделието е най-прекрасното нещо, което имаме в Добруджа, голяма част от добруджанци са свързани със земята. За мене това е мястото, на което трябва да се срещнат наука, иновации и хора от земеделието. Това, което предстои пред земеделските производители няма да е лесно, но ние сме борци, обичаме това, което правим и ще се справим, така както всеки път“, каза тя.

Инж. Десислава Иванова прочете поздравителен адрес от името на министъра на земеделието Кирил Вътев. Той поздравява организаторите за това, че съумяват да съберат за 31-ва година земеделци не само от България, но и от чужбина.

„Форумът извоюва авторитет в годините със своите изложители, които показват възможностите за инвестиране в аграрния отрасъл. Селскостопанските машини, които могат да се видят на панаира,  са от висок клас и са в пряка помощ на модерното земеделие. Необходимостта от преминаване към съвременни начини на производство е това, от което се нуждае българският земеделски стопанин. Земеделският бизнес трябва да се развива в тясна връзка с достиженията на аграрната наука и затова се радвам, че научните институти ще бъдат представени от ДЗИ-Ген. Тошево. Перспективите за развитие на българското земеделие в рамките на Общия европейски пазар са многобройни, тъй като това е пазар динамичен, с много потребители, голяма конкуренция и високи изисквания за качество и безопасност. Стопаните все повече използват потенциала на Програмата за развитие на селските райони. Заложените интервенции в Стратегическия план на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз дават възможност за надграждане на постигнатото до тук“, се казва в поздравителния адрес.

На откритите площи в спортния комплекс е изложена едрогабаритна и малогабаритна техника, машини и съоръжения за животновъдството, селскостопански инвентар, семена и посадъчен материал, препарати за растителна защита, гуми, автомобили и др. За първи път се представя фирма от Гърция, която оперира на пазарите на Балканите. Тя се занимава с производство и търговия на торове, фуражи, ориз и посадъчен материал. Интерес предизвиква и компания, която предлага агро-дронове и услуги с тях.

c