Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

24 туристи са спасени от потънала лодка за разходки край египетския курорт Марса Алам

Двадесет и четирима туристи, повечето от които французи, са спасени, без да пострадат, след като лодка за разходки се е ударила в коралов риф и е потънала край египетския курорт на Червено море Марса Алам, съобщи в. “Ал Ахрам”. Инцидентът се е случил в богатия на корали район Сатая, който се намира югоизточно от Марса Алам. 
Първоначалното разследване предполага, че моторната лодка е потънала заради голяма пробойна в корпуса, от която в плавателния съд е проникнала вода. Намираща се наблизо лодка е спасила всички туристи и ги е превозила до пристанище край курортното селище.
Губернаторът на област Червено море Амр Ханафи е разпоредил сформирането на комисия, която да установи, дали на кораловия риф са нанесени щети.
Кораловите рифове в Червено море са важна екосистема, която е местообитание на многобройни морски организми. Египетските власти прилагат мерки за защитата им, включително чрез инсталиране на шамандури, които да възпрепятстват навлизането на плавателни съдове в близост до тях.
Рифовете са една от основните туристически атракции в Египет. Според данни от 2018 г. свързаният с тях туризъм е донесъл приблизително 7 милиарда долара приходи за северноафриканската страна.  

c