Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

150 г. от гибелта на Левски: Среща с Румен Москов в НЧ “Йордан Йовков” в Добрич

Кой е бил Васил Левски

Как създава първите организации в страната

Васил Левски, като обединител на нацията

В Народно читалище “Йордан Йовков 1870 г.” в Добрич се проведе тематична среща на изследователя на Апостола на свободата Румен Москов с ученици от Професионална гимназия по ветеринарна медицина “Проф. д-р Георги Павлов”.

Срещата е по повод 150 години от гибелта на Апостола на българската свобода – Васил Левски .. Тя се проведе в сградата на читалището, зала “Минерали”.

Какво каза Румен Москов

Преди да дойде Движението на Васил Левски в българското революционно общество цари хаос. Левски прави опит да промени начина, по който да се осъществи революцията. Той завършва три школи и натрупва голям опит. Така стига до извода, че само с помощ отвън няма как да се освободим.

Левски е единственият революционер в света, който има своя собствена идеология, твърди Румен Москов. В началото не е познат на обществото. Започва своята дейност от Румъния, където също не го познават, но постепенно намира връзки и съмишленици. Сред тях са Димитър Ценович, прогресивен българин и директор на читалище “Братска любов”, Иван Касабов, който създава Тайния български комитет, Киряк Цанков, богат българин, завършил в Австрия и Франция своето образование.

В началото никой не обръща внимание на Левски в опитите му да развие своята идея за освобождение, но впоследствие упоритостта му дава първи успех и получава 30 турски лири дарение, с което да започне делото си. С тези пари той трябва да отиде в Истанбул и да събере пари от тамошните богати българи.

Левски отива в Истанбул, харесват идеите му и събира 176 турски лири от богатите българи, сред които и д-р Станев, д-р Семерджиев и Иван Хаджипенчович.

През целия си житейски път Васил Иванов Кунчев прави 15 обиколки на България, като най-трудната от тях била 14-ата. При тях той трябва да убеди в обратното хората, които казват “486 години е било така и така ще бъде”.

Левски поставя началото на Народната комитетската революционна организация, която представлява едно привременно правителство, а от там се зараждат и Частните народни комитети. Прави и централизация на властта между Частните комитети и Революционната организация.

Повечето си обиколки прави на кон, но понякога изминава и по 40-50 километра пеша по балкански пътеки, за да не го заловят турците.

Успява в много кратко време да пречупи духовната култура на българите, за да покаже истината и да ги мотивира да потърсят свободата си и да я отстояват.

Книгата за Васил Левски

През 2019 г. в Добрич излезе нова книга за Васил Левски, написана от местния писател Румен Москов. Озаглавена е „Делата на Васил Левски: Известни и неизвестни“ и е резултат от шестгодишно проучване на Москов, който се интересува от Левски, след като чува разкази за него и е повлиян от срещите си с професор Николай Генчев.

Книгата, издадена от софийското издателство "Даниела Убенова", е с корицата на друг добричлия Валентин Христов. Изследва живота и действията на Левски, като хвърля нова светлина върху човека, смятан за български национален герой заради ролята му в борбата на страната за независимост от Османската империя.

Основната теза на Москов е, че Левски е революционер, но историците не признават ролята му на "обединител на националната и духовна революция". Авторът твърди, че няма друг гений в света, който да обединява националната и духовната революция, като Левски.

c