Събота, 11 май 2024

11.05.2024

Последвайте ни

Как се празнува Бабинден в Добруджа показа Историческият музей в Балчик

Възстановка на Бабинден се състоя в Етнографската къща в Балчик в рамките на музейния проект "С България в сърцето". Празникът е посветен на бабите – акушерки, на които се засвидетелстват почит и уважение, на младите булки и невести, които са раждали и на здравето на децата, съобщават от Историческия музей в Балчик.

За сътворената магия и полетът назад във времето, благодарим на жените от Група за народни обичаи "Живи корени" към читалище "Свобода", село Гурково, община Балчик. Вярва се, че на Бабинден водата минала през бабините ръце, има пречистваща сила. Всяка жена, на която бабата е помогнала да роди й подава сапуна, полива й вода да се измие и я дарява с пешкира, който е донесла. Бабата закичва невестата с китка здравец, вързана с червен и бял конец. Често при поливането бабата хвърля с шепите си вода нагоре, като изрича: “Да рипкат децата и да станат бели и червени! Колкото капки, толкоз берекет и здраве!”

След поливането жените даряват бабата с ризи, чорапи, платно, които премятат на дясното ѝ рамо. На обед булките и невестите се събират на празнично угощение в дома на бабата-акушерка. Всяка жена носи прясна погача, баница, варена или печена кокошка и бъклица с ракия или вино. Целува ръка на бабата и й подава подноса с храната. Започва весело и буйно пиршество, придружено с песни, танци и закачки. Вечерта на селския мегдан всички се залавят на общо хоро. Празникът завършва пред дома на бабата, където хорото я изпраща. Целува ѝ се ръка и се дават дарове. Така се изразява благодарност и обич към тази жена, помагаща на новия живот да се появи, посочват още от Историческия музей в Балчик.

Снимки: Исторически музей, Балчик

c