Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Наследниците на Адриана Будевска в Аржентина с ново дарение за музея в Добрич

Регионалният исторически музей в Добрич получи поредно ценно дарение от наследниците на Адриана Будевска в Аржентина, съобщи главният уредник на Дом-паметник „Йордан Йовков“ д-р Кремена Митева. Музеят поддържа връзки със семейството от десетилетия. Този път фондът му за актрисата ще бъде обогатен с ново издание. През 2018 г. в Буенос Айрес е отпечатана на испански език книгата „Чудото на българския театър. Адриана Будевска Ганчева (1878 – 1955). Актриса в театъра (1899 – 1924)“.

Неин автор е Гилермо Карлос Ганчев – внук на Будевска. Изданието излиза в съществуващото вече 27 години в Буенос Айрес издателство Dunken. Книгата повтаря почти напълно юбилейния сборник „Адриана Будевска (1899 – 1924)“, отпечатан в София през 1925 г. Допълнена е и с още няколко спомена. Сред авторите на мемоарните текстове личат имената на проф. Иван Шишманов, Гео Милев, Сирак Скитник, Димитър Страшимиров, Мара Белчева, Евгения Марс, Иван Попов, Гено Киров, самата Адриана Будевска и др. Освен личността и театралната дейност на актрисата книгата представя накратко и творческата работа на нейния съпруг – актьора Христо Ганчев, починал от тиф по време на Балканската война през 1912 г. Изданието е илюстрирано и с някои неизвестни снимки от личния архив на семейството.

За първи път на испански език излиза книга, разказваща за двама от създателите на нашия национален театър: Адриана Будевска и Христо Ганчев. Така не само българската общност в Аржентина, но и всички испаноговорящи имат възможност да надникнат зад завесата на нашия театрален живот от първите десетилетия на ХХ век.

Затова изданието е изключително ценно, тъй като популяризира българската култура зад граница, посочва Кремена Митева.

Книгата е подготвена със съдействието на сестрата на Гилермо Ганчев – Адриана Ганчева, на тяхната приятелка Ружка Митева Николова. Подкрепена е също от приятели и роднини от родовете Будевски и Медникарови.

Изданието е представено за първи път на 44-тата международна изложба Панаир на книгата в Буенос Айрес през месец април 2018 г., а през месец август е изложено на специален щанд на празника, наречен „Буенос Айрес чества България“. Книгата предизвика интерес не само сред българската общност в Аржентина.

Авторът – Гилермо Ганчев, е първороден син на единственото останало дете на Адриана Будевска – Венелин Ганчев. Внукът на актрисата Гилермо е роден в Буенос Айрес на 2 януари 1944 г. Завършва университет със степен „Лиценциат по криминалистика“. След това защитава докторантура по криминалистика. От 1963 до 1996 г. работи в Аржентинската федерална полиция. Излиза в оставка с чин на главен комисар (отговаря на генерал). Преподавател е по криминалистика в Училището за кадети на Федералната полиция, в Училището за подофицери и в Университета на Федералната полиция. От 1997 до 1999 г. е съветник на ICITAP (International Criminal Investigative Training Assistence) – Програма на Департамента за правосъдие на САЩ в Централна Америка, Ел Салвадор, Хондурас, Никарагуа, Гватемала, Коста Рика и Панама. От 2000 до 2010 г. работи в Дирекция за сигурността на Камарата на сенаторите на провинция Буенос Айрес и след това като технически съветник на Дирекция за сигурността и контрола на Националната камара на депутатите. Излиза в оставка през април 2018 г. след 57 години работа.

За кореспонденцията на музейните работници с Гилермо и Адриана Ганчеви безценна помощ оказват проф. Омортаг Будевски и д-р Йорданка Будевска, на които от РИМ Добрич сърдечно благодарят. От там отправят покана преносителят на книгата  да се свърже с музея  чрез лично съобщение или на служебните телефони.

Къщата музей на Адриана Будевска в Добрич бе ремонтирана и отвори врати с обновена експозиция в края на месец март тази година. Там посетителите могат да се потопят в атмосферата на епохата чрез две възстановки, могат да чуят аудиозапис с гласа на актрисата и да видят кратък филм с нея, както и своеобразните „музейни книги“, които лаконично разказват историята на талантливата артистка, отдала се на театралната сцена в продължение на четвърт век. 

c