Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Изложба в родния Добрич подреди Димитър Янков, автор на паметника на Захари Стоянов

В Художествената галерия в Добрич бе открита ретроспективната изложба на скулптора Димитър Янков „Цивилизация“. Експозицията включва 27 творби, създадени в различни периоди от творчеството на художника. Въпреки че има многобройни участия в колективни и 16 самостоятелни изложби, Димитър Янков за пръв път прави самостоятелна изложба в България, като избира родния си Добрич.

Изложбата е както ретроспективна, така и юбилейна за автора, който тази година навърши 70 години.

Пестелив на думи, Димитър Янков сърдечно благодари на присъстващите колеги, приятели и ценители и сподели, че усеща работата си и изложбата като дълг към града, който е събудил в него творческия потенциал.

Паметникът на Захари Стоянов, поставен пред Младежкия център в Добрич, е първото дарение на художника за родния му град.

Роденият в Добрич ваятел на монумента е завършил Националната художествена академия. Живее като в България, така и чужбина. През 1991- 995 г. живее в Германия, в Дегендорф и Аугсбург. През 1998 г. представя свои творби на Световното изложение за приложни изкуства във Франкфурт. Автор е на паметник на Захарий Стоянов, а монумент на генерал Иван Колев подарява на българите в Бесарабия, за Украйна е предназначена и композицията му "Нестинарки". С Португалия го сближава немският художник Ханс Драер. Двамата създават "Арт център" с ателие, чиято цел е да популяризира българското и немското изкуство в колоритната европейска страна.

 В градината на посолството ни в Лисабон през 2004 г. е поставен паметник на светите братя Кирил и Методий, дело на скулптора Димитър Янков. Изработен е от бял камък, с надпис: "Сътворен и дарен от скулптора Димитър Янков за България".

В експозицията са включени малки пластики, характерни за началото на творческия път на художника, и едрофигурни композиции, каквито работи в по-късен етап и понастоящем.

Авторът отделя особено внимание на общуването между хората („Диалог I“, „Диалог II“, „Среща“), между човека и природата („“Старецът и морето“, „Пролет“, „Изгревът“), самотата и отчуждението („Пътят“, „Прозорецът“, „Господин Никой“). Фигурите са динамични, носещи напрежение („Диоген“) или готови всеки миг да се раздвижат („Кармен“).

Високо ценен в чужбина, през последните няколко години скулпторът живее и твори в Добрич.

Можете да разгледате изложбата до 15 ноември 2022 г., съобщават от Художествената галерия.

Снимки: Художествена галерия, Добрич

c