Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Успешно приключиха археологическите разкопки за 2022 г. на крепостта Залдапа

Приключи втория етап за 2022 г. на археологическите разкопки в Раннохристиянска крепост Залдапа и по-специално на забележителната тетраконхална църква от VІ в., съобщи ръководителят на екипа проф. Георги Атанасов. В проучванията тази година участваха доц. Албена Миланова от СУ "Св. Климент Охридски" и д-р Ал. Харизанов от НАИМ-БАН.

Този своеобразен план на четирилистник е без аналог на север от Балкана. В раннохристиянския свят от Северна Африка до Кримския полуостров и от Рим до Армения църквите с тази форма от ІV до VІ в са само около 15, посочва проф. Атанасов.

Благодарение на проучванията през този сезон са установени почти напълно планът и размерът на тетраконхата. Тя е с петостенна апсида и голям триделен притвор, но предположенията за атриум отпадната. Без съмнение е била с купол с диаметър около 10 м. Засега, поне в северна посока, няма анекси, защото разкритите сгради са по-ранни, разрушени преди издигането на църквата.

Установена е вече нейната дължина 24,5 м и най-вероятна ширина 16,30 м. Входът към притвора, с ширина 2,40 м, е бил рамкиран с мраморни корнизи - изобщо мраморът е навсякъде в този храм.

Над 150 фрагмента прозоречно стъкло са свидетелство за светлината, която е обливала интериора й.

Екипът на проучванията изказва специални благодарности на кмета на Община Крушари Илхан Мюстеджеб и зам.-кмета Димитър Костадинов, на геодезиста М. Вълчев, както и на охранителите от фирма "Викинг", които от 2 години са стопирали иманярските набези.

Голяма благодарност археолозите поднасят на изпитаните и опитни работници от с. Дяково, с. Абрит, с. Добрин и с. Крушари за неуморния труд 16 дни на температури между 35 - 38 градуса.   

c